Η αγροτική ένωση Unió de Pagesos ζήτησε από το Τμήμα Κλιματικής Δράσης, Τροφίμων και Αγροτικής Ατζέντας της Generalitat να παράσχει βοήθεια σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με ελαιόδεντρα λόγω της «απώλειας του 80% αυτών των καλλιεργειών» λόγω της ξηρασίας.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του αγροτικού σωματείου, μοιράστηκαν σε διμερή συνάντηση με στελέχη του τμήματος τη σοβαρή κατάσταση που περνούν οι αγρότες των Baix Ebre, Montsià, Terra Alta και Camp de Tarragona.

Το σωματείο τόνισε ότι «επέμεινε να ζητήσει βοήθεια για φέτος με στόχο να αμβλυνθεί η απώλεια πάνω από το 80% των ελαιοκαλλιεργειών αυτών των αγροτών».

Επιπλέον, έχει διεκδικήσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ελιάς -που χορηγήθηκε από τον Κρατικό Φορέα Αγροτικής Ασφάλισης (ΕΝΕΣΑ) – ως ουσιαστικό εργαλείο για την «αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από τις κλιματικές αντιξοότητες» και έχει απαιτήσει την ανάληψη ευθύνης για την τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές, αν και είπε ότι η τρέχουσα κάλυψη είναι «αναποτελεσματική και δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα».

Featured Image

Στη δήλωση, η UP τόνισε επίσης ότι οι αγρότες σε αυτές τις περιοχές «παράγουν ελάχιστα για τρία χρόνια λόγω της ξηρασίας» και ότι, ως εκ τούτου, «η οικονομική βιωσιμότητα πολλών επαγγελματικών εκμεταλλεύσεων είναι στο όριο».

Υπό αυτή την έννοια, υπενθύμισε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ζήτησαν δάνεια από το Καταλανικό Ινστιτούτο Οικονομικών που θα πρέπει να επιστραφούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και ζήτησαν μορατόριουμ για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν πληρωμές.

Το συνδικάτο φοβάται ότι ορισμένοι αγρότες «θα μείνουν ξεκρέμαστοι επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια».

Πηγή: valenciafruits

Featured Image