Αναλυτική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, του γνωστού USDA, για την κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Αργεντινή.
Παραγωγή
Η παραγωγή βοείου κρέατος στην Αργεντινή για το 2025 προβλέπεται να φτάσει τους 3,175 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμο ζωντανού βάρους (cwe), αυξημένο κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των σφαγμένων βοοειδών αναμένεται να αυξηθεί οριακά, φτάνοντας τα 13,8 εκατομμύρια ζώα, κυρίως λόγω του ελαφρώς μεγαλύτερου κοπαδιού και των καλών, άφθονων απογόνων που γεννήθηκαν το 2022 και το 2023, οι οποίοι θα προμηθεύσουν τα σφαγεία το 2025. Επιπλέον, οι περισσότεροι τοπικοί επεξεργαστές κρέατος έχουν αδρανή ικανότητα και σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν για να σφάξουν περισσότερα ζώα στις γραμμές παραγωγής τους, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί και να μειώσουν τα κόστη. Το μέσο βάρος σφάγιου προβλέπεται να παραμείνει σχεδόν το ίδιο με το προηγούμενο έτος.
Μια νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 και ανακοίνωσε πολλές τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στη χώρα μέσω ενός νομοσχεδίου, το οποίο, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο, τελικά ψηφίστηκε έξι μήνες αργότερα, αλλά με πολύ πιο περιορισμένη μορφή από την αρχική εκδοχή. Μετά από πολλά χρόνια κυβερνητικής παρέμβασης και ισχυρής φορολογικής πίεσης, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολλές αλλαγές προκειμένου να απελευθερώσει την οικονομία από περιορισμούς και εμπόδια. Ο τομέας των βοοειδών και των σφαγείων γενικά συμφωνεί με την κατεύθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αν και γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και υπομονή. Ισχυρίζονται ότι ο τομέας χρειάζεται προβλεψιμότητα και όχι μόνιμες αλλαγές πολιτικής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Οι τοπικοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε στάδιο αναμονής και επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή στις νέες επενδύσεις, επικεντρωμένοι στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στην προσπάθεια μείωσης των εξόδων, καθώς τα περιθώρια κέρδους είναι στενά. Ο καιρός δεν έχει ευνοήσει τον τομέα, καθώς η Αργεντινή υπέστη τρία συνεχόμενα χρόνια φαινομένων La Niña, που σημαίνουν ξηρό περιβάλλον. Το φθινόπωρο του 2023, οι μετεωρολογικές προβλέψεις προέβλεψαν τις βροχές του El Niño, οι οποίες τελικά έφεραν ασταθείς βροχές σε συνδυασμό με ξηρές και ιδιαίτερα ζεστές ημέρες το καλοκαίρι. Έβρεξε άφθονα τον Απρίλιο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ήταν αρκετά αργά. Από τις αρχές Μαΐου, η χώρα βρίσκεται σε ξηρή περίοδο με τον ψυχρότερο χειμώνα των τελευταίων ετών, με ασυνήθιστα σφοδρούς παγετούς. Η κατάσταση των βοσκοτόπων είναι αρκετά κακή, καθυστερώντας περαιτέρω την παραγωγική αλυσίδα σε πολλές εμπορικές εκτροφές. Η περίοδος αναπαραγωγής το 2023, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, καθυστέρησε 1-2 μήνες έως τις αρχές του 2024, με την προσδοκία καλύτερου ποσοστού εγκυμοσύνης. Αυτή η καθυστέρηση επηρέασε και την περίοδο των γεννήσεων. Η έλλειψη βοσκοτόπων έχει επίσης αναγκάσει τους εκτροφείς να στείλουν περισσότερες αγελάδες για σφαγή, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές τιμές λόγω της καλής ζήτησης για εξαγωγές βοείου κρέατος στην Κίνα.
Ένα από τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η νέα κυβέρνηση ήταν η κατάργηση του 9% φόρου εξαγωγής για το βοδινό κρέας από αγελάδες. Οι φόροι εξαγωγής για το βοδινό κρέας από άλλα βοοειδή (ταύρους, αγελάδες) μειώθηκαν από 9% σε 6,75%. Υπάρχει έντονη συζήτηση αν αυτή η απόφαση είναι σωστή, καθώς με κάποιο τρόπο ενθαρρύνει τη σφαγή των αγελάδων, οι οποίες είναι η “παραγωγική μηχανή” του τομέα βοοειδών/βοείου κρέατος.
Κατάσταση μοσχαριών και σφαγείων
Η παραγωγή μοσχαριών το 2025 αναμένεται να είναι 14,8 εκατομμύρια ζώα, όμοια με τις δύο τελευταίες σεζόν. Η κατάσταση των αγελάδων το 2024 είναι μέτρια λόγω της κακής παραγωγής βοσκοτόπων. Αν τελικά συμβεί το φαινόμενο La Niña την άνοιξη/καλοκαίρι, η περίοδος γεννήσεων του 2025 θα μπορούσε να επηρεαστεί με χαμηλότερο ποσοστό παραγωγής από ό,τι στα κανονικά έτη. Ο αριθμός των αναπαραγωγικών αγελάδων το 2025 και το 2024 είναι μικρότερος από το 2023, καθώς οι κτηνοτρόφοι συνέχισαν να απορρίπτουν ανοιχτές αγελάδες και σε πολλές περιπτώσεις τις πούλησαν για σφαγή, καθώς οι τιμές παραμένουν ελκυστικές. Το κοπάδι συνεχίζει να ανανεώνεται, καθώς πολλές μη παραγωγικές θηλυκές απορρίπτονται. Ο μέσος εκτροφέας προσπαθεί να ενσωματώσει καλύτερη διατροφική και υγειονομική διαχείριση, αλλά είναι μια αργή διαδικασία. Η συνεχής πτώση των τιμών των παγκόσμιων δημητριακών και σπόρων ελαιοσπόρων αναγκάζει κάποιους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς να επιστρέψουν στην αναπαραγωγή ή την πάχυνση βοοειδών, καθώς αυτό προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στις επιχειρήσεις τους.
Feedlots και προοπτικές για το 2025
Τα feedlots αναμένεται να είναι αρκετά ενεργά το 2025, καθώς οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι πιστεύουν ότι οι τιμές των βοοειδών πάχυνσης θα βελτιωθούν, ειδικά με την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, τις πιθανές βελτιωμένες τιμές FOB και τις χαμηλές τιμές καλαμποκιού. Η μείωση των περιορισμών στις εξαγωγές βοείου κρέατος αναμένεται να ενθαρρύνει την πάχυνση των ταύρων σε μεγαλύτερα βάρη, κάτι που βοηθά τους εξαγωγείς να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Τα τοπικά σφαγεία είναι σημαντικοί παίκτες στον τομέα των feedlots, καθώς αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των περιορισμένων βοοειδών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τακτική προμήθεια βοοειδών και να έχουν έλεγχο της ποιότητας για τη σφαγή.
Τα τελικά αποθέματα το 2025 προβλέπεται να παραμείνουν κυρίως αμετάβλητα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, καθώς τα μοσχάρια που γεννήθηκαν το 2024 και το 2025 είναι σχεδόν ισάριθμα με το σύνολο των αναμενόμενων σφαγών και των απωλειών. Οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι ακόμη αρκετά ευνοϊκές για την ενθάρρυνση της ανασυγκρότησης των κοπαδιών, ενώ η τρέχουσα σφαγή των θηλυκών είναι κοντά στο επίπεδο ισορροπίας του κοπαδιού.
Η Αργεντινή διαθέτει περίπου 350 σφαγεία, εκ των οποίων τα πρώτα 100 αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της παραγωγής. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι επεξεργαστές βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική/χρηματοοικονομική κατάσταση λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης, με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να παραμένει χαμηλή και την οικονομική ύφεση να πλήττει τη χώρα. Τα εξαγωγικά σφαγεία αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές βοοειδών και υψηλά παραγωγικά κόστη, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον ανταγωνισμό με άλλους πολύ ανταγωνιστικούς προμηθευτές, όπως η Βραζιλία.
Σχέδια κυβέρνησης για υγιεινές προδιαγραφές και σήμανση
Η κυβέρνηση εργάζεται αυτή τη στιγμή σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ενοποίηση ενός βασικού υγειονομικού προτύπου σε όλη τη χώρα (από μικρά μέχρι μεγάλα εξαγωγικά σφαγεία), με το οποίο όλες οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας θα πρέπει να τηρούν βασικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, εστιάζοντας στην ψυχρή αλυσίδα, την υγιεινή και τις υγειονομικές προδιαγραφές. Παράλληλα, η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα κανονισμό με τον οποίο όλες οι σφαγμένες αγελάδες στη χώρα θα πρέπει να χαρακτηρίζονται. Μέχρι σήμερα, το 2/3 του συνόλου των σφαγμένων αγελάδων συμμορφώνονται με αυτόν τον κανονισμό σε 76 σφαγεία. Οι σφαγμένες αγελάδες θα κατατάσσονται κατά κατηγορία, φύλο, ηλικία, σύσταση και βαθμό τελικής πάχυνσης, με βάση τα οποία θα καθορίζεται η ποιότητα του βοείου κρέατος. Η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει και να ενισχύσει την εμπορία του βοείου κρέατος για προσθήκη αξίας στην εγχώρια αγορά, αλλά κυρίως στην αλυσίδα εξαγωγών.
Η σήμανση των ζώων και το μέλλον της ιχνηλασιμότητας
Υπάρχει αυτή τη στιγμή έντονη συζήτηση γύρω από μια πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων για τα ζώα από τον Ιανουάριο του 2025, η οποία θα αντικαταστήσει την τρέχουσα αναλογική ταυτότητα. Ορισμένες σημαντικές εξαγωγικές αγορές απαιτούν ιχνηλασιμότητα, και η κυβέρνηση δηλώνει ότι η παγκόσμια αγορά κινείται προς την κατεύθυνση της απαιτούμενης μεγαλύτερης πληροφόρησης και ιχνηλασιμότητας προϊόντων. Αν και η πρωτοβουλία δεν έχει ακόμη επίσημα υλοποιηθεί, η κυβέρνηση θα ήθελε όλα τα μοσχαράκια που γεννιούνται το 2025 να φέρουν τη νέα σήμανση και να συνεχιστεί από εκεί και πέρα. Η βιομηχανία υποστηρίζει την ιδέα, αλλά οι περισσότεροι εκτροφείς αμφισβητούν το μέτρο, καθώς θεωρούν ότι θα αυξήσει το κόστος τους χωρίς να τους προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη.
Κατανάλωση βοείου κρέατος
Η κατανάλωση βοείου κρέατος στην Αργεντινή για το 2025 προβλέπεται να φτάσει τα 2,3 εκατομμύρια τόνους (cwe), αυξημένη κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των αναμενόμενων μεγαλύτερων αποθεμάτων που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση και εξαγωγές. Οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να μειώσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό προκαλούν αυτή τη στιγμή ισχυρή οικονομική ύφεση, αλλά οι περισσότεροι τοπικοί οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3,0-3,5% το 2025, με ισχυρότερη αγοραστική δύναμη που θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Σύμφωνα με το Bolsa de Comercio de Rosario, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βοείου κρέατος το 2024 εκτιμάται στα 45 κιλά, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 110 ετών, ενώ πριν από 24 χρόνια ήταν 65 κιλά κατά κεφαλή. Αυτή η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω του ανταγωνισμού από το πολύ φθηνότερο κοτόπουλο και την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί επιπλέον 4-6 κιλά την επόμενη δεκαετία.
Newsroom Agronewsbomb