Μειωμένες σε ποσοστό έως και 15% καταγράφονται οι παραγγελίες που γίνονται στα κρεοπωλεία ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Η σύγκριση πραγματοποιείται σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σ. Κεσίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σήμερα που μιλάμε υπάρχει επάρκεια, αλλά αύριο κανείς δεν θα μπορεί να την εγγυηθεί».

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν -αν και σε μικρότερο ποσοστό- καταναλωτές της…τελευταίας στιγμής, ο κ. Κεσίδης τους καλεί να κάνουν τις αγορές τους μέχρι το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου. Έτσι, όπως είπε, «να εξασφαλίσουν την άριστη ποιότητα κρεάτων που διατίθενται από τα κρεοπωλεία στην Ελλάδα, αλλά και για να διασφαλίσουν ότι θα βρουν ακριβώς αυτό που επιθυμούν για το τραπέζι των Χριστουγέννων».

«Ο ‘βασιλιάς’ του εορταστικού τραπεζιού στην Ελλάδα είναι το χοιρινό»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 50% του τζίρου στα κρεοπωλεία της χώρας ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων αφορά σε αγορές χοιρινού. Επισημαίνει ο κ. Κεσίδης ότι «παραδοσιακά, ο ‘βασιλιάς’ του εορταστικού τραπεζιού στην Ελλάδα είναι το χοιρινό, ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής τα πουλερικά και ύστερα έρχονται το αρνί/κατσίκι και το μοσχάρι».

Σε ό,τι αφορά τις γαλοπούλες, σημειώνει ότι ναι μεν γίνονται κάποιες πωλήσεις, «αλλά όχι σπουδαία πράγματα». Εξηγεί ακολούθως ότι «η κατανάλωσή της δεν συμβαδίζει με την παράδοση που κρατούν οι Έλληνες την περίοδο των εορτών».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (με περίπου 12.000 κρεοπωλεία πανελλαδικά) κ. Κεσίδης, αναφέρει για τις τιμές ότι κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα για το χοιρινό και τα πουλερικά. Η γαλοπούλα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις εορτές των Χριστουγέννων του 2023 σε ένα εύρος από 0,50 ευρώ/κιλό έως και ένα ευρώ/κιλό.

Οι τιμές σε αμνοερίφια και μοσχάρι στη Θεσσαλονίκη

Featured Image

Για την τιμή των αμνοεριφίων, ο ίδιος σημειώνει ότι «σήμερα που μιλάμε η τιμή τους παραμένει στα περσινά επίπεδα, αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί αύριο και αν θα έχουμε επάρκεια, αφού ακούω ότι οι εξαγωγές τους συνεχίζουν και με ανοδική τάση μάλιστα».

Για την τιμή στο μοσχάρι, ο κ. Κεσίδης αναφέρει πως «από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι υπ. Γεωργίας αποφάσισαν ότι τα βοοειδή επιβαρύνουν το κλίμα με μεθάνιο, μειώθηκε η παραγωγή τους σε ποσοστό 30%. Αντιθέτως το κόστος τους παραμένει σε ανοδική τροχιά και σήμερα που μιλάμε είναι στο +15% – 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Τι αναφέρει για τη συμφωνία με τις χώρες Mercosur

Ο ίδιος, σημειώνει ότι «ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης παραμένει». Διευκρινίζει στη συνέχεια ότι εάν τελικά υπογραφεί η συμφωνία με τις χώρες Mercosur, «τότε και μόνο θα δούμε την τιμή στο μοσχάρι να σταθεροποιείται ή και να πέφτει ίσως».

Σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, την τελευταία τριετία έχουν κατεβάσει ρολά περισσότερα από 350 κρεοπωλεία πανελλαδικά -λόγω ακρίβειας αλλά και συνταξιοδότησης. Ωστόσο, ο ίδιος ευχαριστεί το καταναλωτικό κοινό για την επιστροφή του στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, αφού όπως προκύπτει και από επίσημες έρευνες, «το 62% με 67% των Ελλήνων κρεοπωλών προτιμά για τις αγορές τους σε κρέας τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και όχι τις αλυσίδες». Όπως χαρακτηριστικά λέει, «μπορεί να ‘ματώσαμε’ για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, αλλά μας αναγνωρίζεται η επιμονή, υπομονή και συνέπειά μας στην υψηλή ποιότητα».

«Αντίδωρο» στους καταναλωτές με δωροεπιταγές

Ακόμη, με κλήρωση που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν οι τυχεροί καταναλωτές που θα λάβουν δωροεπιταγές συνολικής αξίας άνω των 7.000 ευρώ και πλήθος δώρων. Οι κρεοπώλες «επιστρέφουν» έτσι μέρος των κερδών της περιόδου των εορτών στους πελάτες τους. Για κάθε δέκα ευρώ αγορών, ο καταναλωτής παίρνει έναν λαχνό, αναφέρει ο κ . Κεσίδης και γνωστοποιεί ότι το μεγάλο έπαθλο θα είναι μια μεγάλη ψησταριά, αξίας άνω των 600 ευρώ.

Featured Image