Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βόλου και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ).
Αφορμή αποτέλεσε η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης στη διαδικασία παροχής βίζα σε Αιγύπτιους αλιεργάτες προκειμένου να επανδρώσουν τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη (γρι – γρι) και εξαιτίας της οποίας περίπου 80 αλιείς στο Βόλο βρίσκονται σήμερα χωρίς εισόδημα.
Εκ μέρους του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βόλου στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Τραγουδάρας Δημήτριος, ο Αντιπρόεδρος Κοντογιάννης Δημήτριος, ο Ταμίας Κοντογιάννης Δημήτριος, το Μέλος Μπουντούκος Σταύρος και το Μέλος Τραγουδάρας Αθανάσιος. Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας παρών στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος Μπουντούκος Γιάννης.
«Οι αλιείς του Βόλου έχουν προετοιμαστεί και πληρώσει για εξοπλισμό και απαραίτητα ώστε να βγάλουν τα καΐκια για δουλειά ήδη από 1η Μαρτίου. Σήμερα είμαστε στα τέλη του μήνα και κανένα γρι – γρι στο Βόλο δεν δουλεύει γιατί δεν υπάρχουν πληρώματα», ανέφεραν στον Βουλευτή οι εκπρόσωποι των αλιέων. Το 1984 υπεγράφη ειδική σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μετάκληση Αιγύπτιων αλιεργατών στα ελληνικά σκάφη. Η μείωση των Ελλήνων ψαράδων αλλά και η παραδοσιακή εμπειρία του λαού των Αιγυπτίων στην αλιεία, οδήγησε σταδιακά στο να απασχολούνται στα ελληνικά αλιευτικά σε ποσοστό 99% Αιγύπτιοι αλιεργάτες. Η διαδικασία μετάκλησης γίνεται κατ’ έτος και περιλαμβάνει την αίτηση των Ελλήνων εργοδοτών προς το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και την ακόλουθη διαδικασία έκδοσης βίζα από το ελληνικό Προξενείο, μετά από ενδελεχή εξέταση του φακέλου του αλιεργάτη και διαδικασία συνέντευξης.
Φέτος, οι αρμόδιες αρχές έχουν καθυστερήσει δραματικά τη διαδικασία παροχής βίζα στους ενδιαφερόμενους Αιγύπτιους αλιεργάτες, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αλιευτικά να μένουν χωρίς προσωπικό. Όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής, η πρακτική της ανανέωσης της βίζα αλιεργατών που βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος φαίνεται πως πλέον δεν επαρκεί. Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έχουν λιγοστέψει δραματικά και τα αρμόδια Υπουργεία καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να εκκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την μετάκληση νέων αλιεργατών. «Ο κλάδος αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία παραπέει», τόνισαν οι εκπρόσωποι των αλιέων και επεσήμαναν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, κινδυνεύει η ίδια η επιβίωση των δραστηριοτήτων τους.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία τον περασμένο Σεπτέμβριο δοκίμασαν σκληρά τον αλιευτικό κλάδο. Για μήνες οι αλιείς της περιοχής παρέμειναν ουσιαστικά χωρίς εισόδημα. Η νέα αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στη διαδικασία μετάκλησης των Αιγύπτιων αλιεργατών αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για τους αλιείς της περιοχής, που παλεύουν κυριολεκτικά μόνοι τους να κρατήσουν τις δραστηριότητές τους ζωντανές».
Ο Βουλευτής ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τον γόνιμο διάλογο και δεσμεύτηκε για την κοινοβουλευτική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.