Γύρω στο 40% κάτω από πέρσι, εκτιμά τη μείωση της παραγωγής τη νέα σεζόν, στη ελιά γίγας Δολιανών, η Γεωργία Ζέρβα Μπουτσιάνη, από την επιχείρηση “Το Δολιανίτικο”.
Για την επερχόμενη παραγωγή της πολύ νόστιμης ελιάς γίγας των Δολιανών, της γνωστής και ως Γαϊδουροελιά, μιλάει στο Agronewsbomb, η Γεωργία Ζέρβα Μπουτσιάνη, που εδώ και χρόνια έχει πάει ένα βήμα παρακάτω την αγροτική της επιχείρηση, βάζοντας το προϊόν της στο ράφι. “Εμείς από άποψη παραγωγής είμαστε τουλάχιστον ένα 40% σε γενικές γραμμές λιγότερο από πέρσι. Αυτό αφορά στα Δολιανά, την περιοχή μας, αλλά ακούω ότι γενικά είναι μειωμένες οι παραγωγής. Εκτιμώ πως οι τιμές θα ανεβούν πολύ για την ελιά τη νέα χρονιά, καθώς υπάρχει έλλειψη σε όλες τις πράσινες. Το θετικό είναι πως φέτος το Δολιανίτικο μπήκε και σε μια ακόμα μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Πλέον, είμαστε σε όλα τα σούπερ μάρκετ Κρητικός και σε όλα τα Market In με επωνυμία Μικρές φάρμες του Βουνού. Πέρσι να σας θυμίσω ότι τα πρώτα 5 νούμερα είχαν 0,95 ευρώ”.
Σχετικά με τα Δολιανά
Λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών, η Κυνουρία έχει κατά παράδοση πολυάριθμους διπλούς οικισμούς. Έτσι λοιπόν και στα Δολιανά, πολλοί κάτοικοι είχαν σπίτια σε δύο χωριά, ένα για το καλοκαίρι στα βουνά και ένα για το χειμώνα στα πεδινά. Τα Δολιανά βρίσκονται ανατολικά του νομού Αρκαδίας, στο δήμο βόρειας Κυνουρίας. Ένα χωριό γεμάτο ελαιόδεντρα. Μέσα σε αυτούς του ελαιώνες ξεπροβάλει και μια αρχαία ελληνική ποικιλία ελιάς , η γίγας Δολιανών που μπορείτε να την βρείτε και ως δαμασκηνοελιά η γαϊδουροελιά. Ξεχωρίζει για τον μεγάλο της καρπό, είναι τραγανή, σαρκώδη και με γεμάτη γεύση. Αυτή η ξεχωριστή ποικιλία ευδοκιμεί στην περιοχή της Κυνουρίας λόγω των ήπιων θερμοκρασιών που επικρατούν αλλά και του άφθονου νερού που έχει η περιοχή των Δολιανών.
“Το Δολιανίτικο”
Η επιχείρηση “Το Δολιανίτικο” πήρε το όνομά της από το ομώνυμο χωριό σε μια προσπάθεια να αναδείξει το ξεχωριστό προϊόν που παράγει αυτός ο τόπος. Το 2006 ο Κώστας Μπουτσιάνης και η Γεωργία Ζέρβα ιδρυτές αυτής της επιχείρησης, έκαναν ένα ξεκίνημα και μια μεταπήδηση από το χωράφι στο ράφι. Έχοντας 2000 ελαιόδεντρα από πάππου προς πάππου, αλλάξαν ποικιλία μπολιάζοντας τα δέντρα από ελαιοποιήσιμα σε βρώσιμα. Έτσι έφτασαν το 2020 να συλλέγουν περίπου 70 τόνους βρώσιμης ελιάς από τα ιδιόκτητα κτήματά τους.
Αποθήκευση του καρπού
Η αποθήκευση του πολύτιμου αυτού καρπού γίνεται σε βαρέλια για 8 ως 10 μήνες μέχρι να ξεπικρίσει φυσικά, χωρίς χημικά και συντηρητικά, για να φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή.
Newsroom Agronewsbomb