Έκδηλη είναι η ανησυχία στις αρμόδιες Αρχές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στους κτηνοτρόφους από τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων που καταγράφονται σε μονάδες της περιοχής.
Η ανησυχία εντείνεται και στην Αιτωλοακαρνανία μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και στον Αστακό. Σήμερα έγινε σύσκεψη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Κέλλα στο Μεσολόγγι, ενώ για αύριο (8/8) καλούνται σε συνάντηση στα Καλύβια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Αγρινίου, καθώς επιχειρείται συντονισμός ενεργειών και δράσεων ώστε να περιοριστεί η όποια διασπορά πριν να είναι αργά.
Στο μεταξύ, σε κτηνοτροφική μονάδα του Αγρινίου, αλλά και στον Αστακό, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr, υπάρχουν ζώα τα οποία έχουν εκδηλώσει συμπτωματολογία πανώλης. Μάλιστα, τα δείγματα αυτά τέθηκαν σε προτεραιότητα ανάλυσης κατ’ εντολή του αρμόδιου Υπουργού, Κώστα Τσιάρα και οι απαντήσεις, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν στην Περιφέρεια, ήταν θετικές. Οι αρμόδιες Αρχές, εφόσον πιστοποιήθηκε η θετικότητα των δειγμάτων, κινητοποιούνται για την διαχείριση της κατάστασης.
Αποτελέσματα αναμένονται, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης του Μεσολογγίου και από δεύτερη δειγματοληψία σε μονάδες της περιοχής.
Επίσημη ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ
Πανώλη μικρών μηρυκαστικών: Νέα μεγάλη κτηνιατρική επιχείρηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, δημιουργείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση. Αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται ύστερα από εντολή του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και την οποία συντονίζει ο Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας.
Ήδη, στο πεδίο επιχειρούν στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και στην ΠΕ Ηλείας κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.
Στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα,18.335 αιγοπρόβατα.
Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ στην προσπάθειά τους συνδράμουν και κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ. αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή. Κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής.
Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας ελέγχεται και κατά τη διακίνηση και εμπορία των ζωοτροφών.
Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή των κτηνοτρόφων της περιοχής, η ενεργή συμμετοχή των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της επιχείρησης.
Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από agrinionews.gr