Ικανοποιημένη αλλά με αρκετούς αστερίσκους έφυγε η ελληνική αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη (26/3).
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη βελγική πρωτεύουσα, αποφασίστηκαν στοχευμένες αλλαγές στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.
Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και πολλές ζυμώσεις υιοθετήθηκαν προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη. Στόχος τους είναι η απλούστευση της ΚΑΠ αλλά και η μείωση του διοικητικού φόρτου.
Πιο συγκεκριμένα, άναψε το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (ΚΓΠΚ) που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτές αποτελούνται συνολικά από εννέα πρότυπα και είναι επωφελή για το περιβάλλον και το κλίμα και ισχύουν για τους αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Τα πρότυπα αυτά αναφέρονται επίσης ως όροι, δεδομένης της σύνδεσης μεταξύ της τήρησης αυτών των απαιτήσεων και της στήριξης που παρέχεται στους αγρότες.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η εισαγωγή νέων εξαιρέσεων στα πρότυπα ΚΓΠΚ 6,7,8 μέσω των οποίων δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στα Κράτη – Μέλη για την κάλυψη του εδάφους κατά τις ευαίσθητες περιόδους, στην παραμονή της αμειψισποράς ως κύριας πρακτικής και στην εισαγωγή της εθελοντικής βάσης για την αγρανάπαυση αντίστοιχα.
Σημαντική είναι η αλλαγή που εισάγεται και επιτρέπει στα Κράτη – Μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές. Μια φορά το χρόνο, τα Κράτη – Μέλη οφείλουν να ενημερώνουν την Επιτροπή για τέτοιες παρεκκλίσεις.
Μέσω της συγκεκριμένης αναθεώρησης, εξαιρούνται οι μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 100 στρεμμάτων (100 εκτάρια) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.
Τέλος, η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της Ε.Ε. θα επιτρέπει στις χώρες της Ένωσης να μπορούν να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση, εν αντιθέσει με όσα ίσχυαν έως σήμερα.
«Θετικές οι εξελίξεις αλλά οι αγρότες αναμένουν περισσότερα»
Για θετικές εξελίξεις που όπως είπε όμως «δεν είναι αυτό που αναμέναμε ούτε εμείς ούτε οι αγρότες» μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος εμμένει ότι «μέχρι τις ευρωεκλογές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πάρει αποφάσεις στα 19 αιτήματα που έχουμε καταθέσει έγκαιρα κ τεκμηριωμένα. Και ένα από τα βασικά αιτήματα είναι το 2% των χρημάτων της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα, να μπορεί να το διαχειριστεί η ίδια προκειμένου να αντιμετωπίσει χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τις συνέπειες θεομηνιών λόγω της κλιματικής κρίσης».
Η συγκεκριμένη πρόταση σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα διασφαλίσει ότι οι αγρότες που πλήττονται από την κλιματική κρίση και τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα στα Κράτη – Μέλη να λάβουν μέτρα στήριξης, άμεσα, τη στιγμή δηλαδή που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.
Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει «δυνατότητα μεταφορά πόρων από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, όπως και να μεταφέρονται πόροι από έτος σε έτος, ώστε να μη χάνονται χρήματα που έχουν εγκριθεί και να καταλήγουν στους αγρότες όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι».
Η εν λόγω πρόταση θα βοηθήσει στην υψηλότερη απορρόφηση πόρων από κάθε Κράτος – Μέλος.
Μιλώντας για τα Οικολογικά Σχήματα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή τους αλλά ευελιξία στις περιπτώσεις που απαιτείται.
Η ελληνική πλευρά ζητά τα Οικολογικά Σχήματα να είναι απλά στην εφαρμογή τους χωρίς να απαιτούνται για την ενεργοποίησή τους γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύπλοκες με την ενεργοποίηση τεχνικών συμβούλων. Τονίζεται παράλληλα ότι οι αγρότες θα πρέπει να μπορούν να υπαχθούν σε αυτά και να λάβουν τις αντίστοιχες ενισχύσεις με τρόπο εύκολο, απλό, και όσο το δυνατόν λιγότερο κοστοβόρο.
«Η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος είναι οριακός έως τις ευρωεκλογές. Δεν αρκούν οι αλλαγές που προκρίθηκαν στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε «πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε Κράτος – Μέλος να απορροφήσει το 100% των πόρων που έχουν εγκριθεί, κάτι που υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι εφικτό».
Και κατέληξε «απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερη αποφασιστικότητα. Ως χώρα είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε όλο το πλέγμα των διπλωματικών συμμαχιών που έχουμε αναπτύξει και μέσα στο ΕΛΚ και στην ομάδα των EUMED-9, που έχουμε ενεργοποιήσει».
Πηγή: ertnews.gr