Οι αγρότες της Ρουμανίας, που θέλουν να αναβαθμίσουν τη φάρμα τους φέτος και να αγοράσουν ένα νέο τρακτέρ θα έχουν πολλαπλά χρηματοδοτικά προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να το κάνουν.

Είτε πρόκειται για ευρωπαϊκά κονδύλια είτε για χρηματοδότηση προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το έτος 2024 προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες από αυτή την άποψη.

Αν αναφερθούμε στις παρεμβάσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2027, οι γραμμές χρηματοδότησης που επιτρέπουν την αγορά τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων και που θα δρομολογηθούν φέτος είναι οι εξής:

DR-16 – Επενδύσεις στον τομέα των λαχανικών και/ή της πατάτας – σύμφωνα με το εκτιμώμενο ημερολόγιο, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα επιτρέψει την αγορά μηχανημάτων από αγρότες που ανήκουν σε αυτούς τους τομείς. Για την απλή αγορά μηχανημάτων η χρηματοδότηση θα είναι το πολύ 300.000 ευρώ/αγρόκτημα.

Το DR-14 – Επενδύσεις σε μικρές εκμεταλλεύσεις – είναι μια παρέμβαση που απευθύνεται σε μικρούς αγρότες, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Η χρηματοδότηση θα είναι 50.000 ευρώ/αγρόκτημα.

Featured Image

DR-13 – Αγορά γεωργικών μηχανημάτων στον τομέα των λαχανικών – η παρέμβαση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα παρέχει χρηματοδότηση έως και 300.000 ευρώ/αγρόκτημα για αγρότες στον τομέα των λαχανικών που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τον στόλο μηχανημάτων και τρακτέρ τους.

Εκτός από αυτές τις γραμμές χρηματοδότησης από το τρέχον στρατηγικό πρόγραμμα, το Υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια άλλη γραμμή χρηματοδότησης από το παλιό πρόγραμμα: το υπομέτρο 4.1 . Εδώ, ο προϋπολογισμός θα είναι γενναιόδωρος, πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, και η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει τα 350.000 ευρώ/αγρόκτημα, αντίστοιχα 400.000 ευρώ/αγρόκτημα, ανάλογα με το μέγεθος του αγροκτήματος.

Επίσης, από τα ποσά που έμειναν αδιάθετα από το παλιό PNDR, το Υπουργείο Γεωργίας σκοπεύει να ξεκινήσει το πρόγραμμα « un tractor per farm », που ανακοίνωσε ο υπουργός Florin Barbu στην πρεμιέρα του AGRO TV. Το πρόγραμμα αυτό θα προορίζεται για μικρούς αγρότες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται λιγότερα από 400 εκτάρια γης.

Επίσης φέτος, πρόκειται να ξεκινήσει το πρόγραμμα « Rabla for Tractors », το οποίο διαχειρίζεται η Διοίκηση του Ταμείου Περιβάλλοντος (AFM), με προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων λέι . Το ανώτατο ανώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι 30.000 ευρώ/αγρότη, αλλά προς το παρόν δεν είναι γνωστές πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image