Ένα τεράστιο ποσοστό της φετινής παραγωγής εκτιμάται πως θα πάει για ελαιοποίηση, με δέλεαρ την υψηλή τιμή του ελαιολάδου και τα χαμηλά εργατικά, σε περίπτωση μη διαλογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb εδώ και μια εβδομάδα περίπου αρκετοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν Καλαμών με σκοπό να κάνουν ελαιοποίηση και να εκμεταλλευθούν τις υψηλές τιμές. Οι πρώτες ελαιοποιήσεις δίνουν μια απόδοση στο 11%, δηλαδή στα 100 κιλά καρπό, 11 κιλά ελαιόλαδο και δεδομένου ότι δεν χρειάζεται συλλογή με το χέρι και διαλογή, μοιάζει συμφέρουσα επιλογή από το να δοθεί η ελιά ως βρώσιμη. Αυτό ειδικά ισχύει για περιοχές με μικρότερα μεγέθη καρπών, αλλά φέτος όχι μόνον, καθώς οι παραγωγοί εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την στάση του εμπορίου 2 χρόνια τώρα.
Από τις πρώτες ελαιοποιήσεις Καλαμών έγιναν στο Καλό Νερό Μεσσηνίας, με τιμή παραγωγού στα 8,60 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ στη Λακωνία δίνονται για ελαιόλαδο από Καλαμών ακόμα πιο υψηλές τιμές.
Οι παραγωγοί βρώσιμης προτιμούν φέτος την ελαιοποίηση και για ένα ακόμα λόγο. Να προλάβουν τυχόν ζημιές από δάκο και γλοιοσπόριο, που κάνουν -δυστυχώς- θραύση τις τελευταίες εβδομάδες.
Newsroom Agronewsbomb