Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα ανέλθει σε 765.362 τόνους ελαιολάδου τη σεζόν 2023/24, ή 15,3% περισσότερο από τη χαμηλή συγκομιδή της προηγούμενης σεζόν (664.033 τόνοι) και 34,3% κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών σε όλη την ΕΕ.

Αυτές, όπως αναφέρει η Mercacei είναι οι εκτιμήσεις παραγωγής που δημοσιεύει σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) και παρουσιάζονται από τον προσωρινό υπουργό Λουίς Πλανάς.

Στη σεζόν που ξεκίνησε την περασμένη 1η Οκτωβρίου, εκτιμώνται επίσης αποθέματα 257.000 τόνων, 43% και 52% χαμηλότερα αντίστοιχα από τα αρχικά αποθέματα της προηγούμενης εκστρατείας και των τεσσάρων τελευταίων σεζόν.

Η ανάλυση των Αυτόνομων Κοινοτήτων δείχνει αύξηση της παραγωγής σε σύγκριση με την τελευταία εκστρατεία στην Ανδαλουσία ( +7%, έως 550.600 τόνους), στην Εξτρεμαδούρα (+101%, έως και 73.000 τόνους) και στην Καστίλλη-Λα Μάντσα ( + 29%, έως 86.000 τόνους). Ωστόσο, στην Ανδαλουσία, την κύρια περιοχή παραγωγής, με το 70% της παραγωγής της Ισπανίας, η συγκομιδή εκτιμάται ότι είναι 40% χαμηλότερη από τον μέσο όρο, κυρίως λόγω της χαμηλής παραγωγής που αναμένεται στις επαρχίες Jaén, την κορυφαία επαρχία παραγωγής της Ισπανίας, την Κόρδοβα και τη Γρανάδα .

Featured Image

Το υπουργείο εξήγησε ότι η κατάσταση του καιρού τους τελευταίους μήνες είναι η κύρια αιτία για την αναμενόμενη παραγωγή. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι τα επεισόδια υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της πλήρους ανθοφορίας προκάλεσαν απώλεια ανθέων και μείωση της καρπόδεσης.

Ωστόσο, τα δέντρα παρουσίασαν ετερογενείς συνθήκες στις διάφορες περιοχές παραγωγής. Αυτό, πρόσθεσε, κατέστησε δύσκολη την επίτευξη χωρητικότητας σε ορισμένες περιοχές.

Το Υπουργείο υπογράμμισε ότι αυτές οι προβλέψεις παραγωγής είναι προκαταρκτικά δεδομένα που θα προσαρμοστούν με βάση την εξέλιξη των συνθηκών συγκομιδής και τα δεδομένα απόδοσης που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ανάλογα με τις περιοχές παραγωγής.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image