Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής για το ΟΣΔΕ του 2024 και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περί τους 150.000 παραγωγούς να μείνουν εκτός αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι πληροφορίες του Agronewsbomb θέλουν το ΥπΑΑΤ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει την ποινή που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ προκειμένου να προλάβουν οι παραγωγοί να τις υποβάλλουν. Το… περίεργο βέβαια είναι ότι θέλει να δώσει προθεσμία γι’ αυτό έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν έμπειροι υπεύθυνοι ΚΥΔ, το ΥπΑΑΤ πρέπει άμεσα και μπορεί βάσει του κοινοτικού κανονιστικού πλαισίου να πάει τις δηλώσεις έως και 10 ημέρες πριν από την πληρωμή τους, όπερ σημαίνει ότι αυτές θα μπορούν να γίνουν έως τις 10 Οκτωβρίου. Το χρονικό διάστημα αυτό κρίνεται επαρκές από τα ΚΥΔ δεδομένων των συνθηκών καθώς ειδικά σε περιοχές με αροτραίες καλλιέργειες το ΟΣΔΕ έχει μείνει πίσω, αφού οι απαιτήσεις είναι πολλές.

Το γεγονός ότι το ΥπΑΑΤ δεν δίνει μια παράταση στις δηλώσεις χωρίς ποινή ως τις 10 Οκτωβρίου φέρεται να σχετίζεται με τεχνική αδυναμία υποστήριξης σε ένα τέτοιο σενάριο, λένε κάποιες πληροφορίες.

Μέσα σε όλα αυτά είναι ακόμα σε εκκρεμότητα οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που πλέον υπάρχει μια πιθανότητα να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα (αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο), όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η αποσφαλμάτωση των αιτήσεων, διασταυρωτικοί έλεγχοι, έλεγχοι monitoring κ.λπ.

Featured Image

Παράλληλα, σήμερα το πρωί όπως μας είπαν από διάφορα ΚΥΔ, το σύστημα παρουσίασε μεγάλες καθυστερήσεις προφανώς λόγω υπερφόρτωσης…

Η εικόνα του ΟΣΔΕ λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image