Πλήθος κόσμου, ουσιαστικές εισηγήσεις και εκπρόσωποι των αρχών στο 2ο Συμπόσιο Αγουρέλαιου και Λαδοκομμάτας στην Παλαιοπαναγιά Σπάρτης σηματοδότησαν την απόλυτη επιτυχία του.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Νέων «Ο Ταϋγετος», το Σύλλογο Γυναικών και τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας διοργάνωσαν και φέτος το 2ο Συμπόσιο Αγουρέλαιου και Λαδοκομμάτας, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ώρα 19:00 στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων του ΑΣ Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς.

Ομιλήτες ήταν ο δρ. Γεώργιος Μπουραζάνης με θέμα «Αγρότης και Διαχείριση υδάτων», ο δρ. Παναγιώτης Διαμαντάκος με θέμα «Υπολειματικότητα Δραστικών Ουσιών Φυτοφαρμάκων στο Ελαιόλαδο» και η δρ. Αιμιλία Ρηγάκου με θέμα «Ορυκτέλαια (MOSH/MOAH) στα Ελαιόλαδα».

Εισηγήσεις περιεκτικές, συμπαγείς και σαφείς για σημαντικά θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς και συνεταιριστές. Η άρδευση της ελιάς, η μέθοδος των ανιχνευτών για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, η προστασία από τα φυτοφάρμακα, η ανίχνευση και αποφυγή υπολειμμάτων ορυκτέλαιων ήταν κάποιες από τις σημαντικές επισημάνσεις των ομιλητών.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Δογαντζής υποδέχθηκε τον κόσμο και τους εκπροσώπους των Αρχών, μίλησε λακωνικά τόσο για τον Συνεταιρισμό και τις επιτυχίες του όσο και για τον εκλιπόντα Δήμο Ηλιόπουλο, μέλος και τέως πρόεδρο του Συνεταιρισμού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το ΔΣ απέδωσε τιμή σε μέλη του, εκλιπόντα και ενεργά, δια των εκπροσώπων των Αρχών.

Featured Image

Παρόντες οι βουλευτές του νομού κ.κ. Ν. Κρητικός, Θ. Δαβάκης και Ν. Γρηγοράκου, ο γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Στρατάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θ. Βερούτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Π. Τατούλης και αιρετοί συνεργάτες του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γ. Παναρίτης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σπάρτης κ. Στ. Βρεττάκος, εκπρόσωποι του Δημάρχου Σπάρτης οι αντιδήμαρχοι Σπάρτης κ.κ. Κοκκορός και Βαγιακάκου, εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και κλήρος της περιοχής, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Λακωνίας, ο πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτης, κ.α.

Όλοι αναφέρθηκαν στον Συνεταιρισμό της Παλαιοπαναγιάς, ως ένα παράδειγμα προς μίμηση, με εξαιρετική παραγωγή ελαιολάδου, έμφαση στην καινοτομία και τυποποίηση προϊόντος. Ένας Συνεταιρισμός που αποτελεί ηχηρή απάντηση σε όσους διατηρούν επιφυλάξεις για το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα, που είναι πάντα πρωτοπόρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και αύξησης του βιολογικού προϊόντος που παράγουν τα μέλη του.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα κι εκλεκτό κέρασμα λαδοκομμάτας, ψημένης και βουτηγμένης στο πρωτόλαδο, αγουρέλαιο μοναδικής γεύσης, συνοδεία ελιάς καλαμών και ελιάς τσακιστής σε συνδυασμό με τυρί, παστό χοιρινό και λευκό κρασί.

Πηγή: notospress.gr

Featured Image