Με την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ-μάρκετ να δημιουργεί, καταμεσής του θέρους, ένα εκρηκτικό σκηνικό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να συνοδεύεται από τις… ταλαντώσεις στην αγορά της ενέργειας, το Μέγαρο Μαξίμου θα εισέλθει, σταδιακά, τις επόμενες ημέρες σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός, από το βήμα του τελευταίου πριν από την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Αυγούστου υπουργικού συμβουλίου, όρισε τις κεντρικές στοχεύσεις των επόμενων μηνών. Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η προώθηση μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών κρατούν τα… σκήπτρα στο μέτωπο της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει η Ηρώδου Αττικού 19 στη μετά την ευρωκάλπη εποχή. Την ίδια στιγμή, η τιθάσευση της ανόδου στις τιμές μετατρέπεται σε μόνιμο στοίχημα, που θα κρίνει το κατά πόσο η κυβέρνηση θα εισέλθει στη νέα πολιτική και οικονομική χρονιά, η οποία παραδοσιακά σηκώνει αυλαία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της συμπρωτεύουσας, σε συνθήκες… ηρεμίας ή τα δεδομένα στο μέτωπο των ανατιμήσεων θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την κοινωνική δυσφορία.
Το κεντρικό μήνυμα
“Η Βουλή μεν μπορεί να κλείσει για κάποιες εβδομάδες, όμως τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς και δεν πάνε διακοπές”. Με αυτό το σήμα… ξεπροβόδισε τους υπουργούς για τις ολιγοήμερες διακοπές τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στοχεύει το σχέδιο “βελτίωση της καθημερινότητας” να έχει απτά αποτελέσματα, μέσα από την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου κυβερνητικών παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς. Όπως η ακρίβεια, η ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το στεγαστικό, η παιδεία, τα εργασιακά, οι υποδομές και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. “Ξέρουμε πού πρέπει να είναι εστιασμένη η πολιτική μας. Καταγράφουμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Στόχος μας είναι, πάντα, η σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Στους μισθούς, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής. Αυτήν τη σύγκλιση θέλουμε να πετύχουμε μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης τετραετίας”, σχολιάζουν, μιλώντας στο “Κ”, κυβερνητικά στελέχη.
Η προετοιμασία
Στα υπουργικά γραφεία έχουν φτάσει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο δράσης των επόμενων εβδομάδων. Μέχρι, δηλαδή, να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός στοχεύει η παρουσία του (το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου) στη συμπρωτεύουσα και στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” να αποτελέσει το επιστέγασμα του… restart που πραγματοποιεί το κυβερνητικό οικοσύστημα, αμέσως μετά τη… χαμηλή πτήση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ένα… restart που πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς συνοδεύτηκε από… ελαφρές (κατά έτερους πιο ισχυρές) εσωτερικές γκρίνιες όσον αφορά τη φυσιογνωμία της παράταξης και τις στρατηγικές που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στους πρώτους δώδεκα μήνες της δεύτερης “γαλάζιας” τετραετίας.
Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στην Ηρώδου Αττικού 19 θα ξεκινήσουν οι εσωτερικές συσκέψεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης. Θα είναι εκείνες οι ημέρες που στο πρωθυπουργικό γραφείο θα καταφτάνουν τα… σημειώματα των υπουργών για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Αυτά τα σημειώματα θα αποτελέσουν (μεταξύ άλλων) τη… βάση επάνω στην οποία θα δομηθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο. Μια ομιλία με πρόταγμα το κοινωνικό αποτύπωμα των μεταρρυθμίσεων του επόμενου δωδεκαμήνου. Μισθοί, θεσμοί, λειτουργία του κράτους, υγεία, εκπαίδευση και ασφάλεια θα κρατήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σκήπτρα στην πρωθυπουργική παρουσίαση του οδικού χάρτη για το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και το 2025. “Δε θα είναι μία Διεθνής Έκθεση παροχών. Η προσήλωσή μας στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, νέα μέτρα στήριξης αναμένεται ότι θα υπάρχουν, αλλά θα είναι στοχευμένα. Θα αφορούν τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα υπάρχουν, επίσης, παρεμβάσεις για τη βελτίωση πολιτικών που έφεραν το… γκρίζο αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη, που πόρρω απείχε από τον στόχο του 33%. Όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. “Θέλουμε να κάνουμε το κράτος πιο αποτελεσματικό. Να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Να στηρίζουμε τα νοικοκυριά με έκτακτες πρωτοβουλίες, αλλά, κυρίως, με σταθερές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις”, σχολιάζουν “γαλάζιοι” στο “Κ”. Με το ραντεβού της συμπρωτεύουσας να αποτελεί, λοιπόν, το επόμενο μεγάλο ορόσημο για την κυβέρνηση, τα βλέμματα είναι εστιασμένα στο μείγμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη. Όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιήσει μια παρέμβαση ιδεολογικών αναλύσεων, αλλά θα προτάξει την ουσία της ατζέντας την οποία θα προωθήσουν η Ηρώδου Αττικού 19 και τα υπουργεία τούς επόμενους δώδεκα μήνες.
Μάχη στις Βρυξέλλες
Πέρα από τα εσωτερικά μέτωπα, πάντως, μέχρι το τέλος Αυγούστου, οπότε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινώσει τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης, η Αθήνα θα δίνει τη δική της “μάχη” προκειμένου να αναλάβει έναν τομέα ευθύνης ο οποίος, σύμφωνα με την πρωθυπουργική τοποθέτηση, θα αντανακλά:
– Την οικονομική πρόοδο της χώρας στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
– Τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (έχουν προηγηθεί σενάρια που θέλουν την Αθήνα να διεκδικεί τα χαρτοφυλάκια της ενέργειας, της ανταγωνιστικότητας και της άμυνας), ο τομέας που ακούγεται έντονα είναι αυτός των μεταφορών, που περιλαμβάνει τις υποδομές και τη ναυτιλία. “Τροφή” σε αυτές τις πληροφορίες δίνει και μια αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ήρθε παράλληλα με την ανακοίνωση της επιλογής του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του νέου επιτρόπου στις Βρυξέλλες. “Η επιλογή αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα κυριαρχούσε στις εσωτερικές συζητήσεις και στα… δημοσιογραφικά πηγαδάκια όσον αφορά τη θέση του νέου επιτρόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεπτομέρειες κλείδωσαν στην τελευταία συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πριν από τρία εικοσιτετράωρα, με τον κ. Μητσοτάκη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το “Κ”, να… έχει κατασταλάξει στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα εδώ και εβδομάδες. Πρόκειται, άλλωστε, για μια επιλογή η οποία είχε πολλούς υποστηρικτές εντός της Ηρώδου Αττικού 19.
Αναφορικά με τους αγρότες, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στην μονιμοποίηση από το 2025 της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου με ένα ποσό κάθε χρόνο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, στις αποζημιώσεις Daniel, που πάνε για αποπληρωμή τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και στις αποζημιώσεις για των κτηνοτρόφων για την πανώλη, που πάνε για αύξηση από τα 125 ευρώ ανά κεφάλι ζώου.
Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από capital.gr