You are currently viewing Με 11.500 φιστικιές η Smart Nuts κάνει σχέδια για μεταποίηση

Με 11.500 φιστικιές η Smart Nuts κάνει σχέδια για μεταποίηση

Ο Όμιλος Smart Nuts, μια οικογενειακή αγροτική επιχείρηση με φιστικιές, ενσωματώνει την παράδοση, με τις νέες τεχνολογίες στην Λάρισα.

Πέντε γενιές γεωργικής τεχνογνωσίας στη Θεσσαλία ενσωματώνει η σύγχρονη αυτή αγροτική εκμετάλλευση από το Αρμένιο Λάρισας, που επενδύει συνεχώς στην αξία του ντόπιου κελυφωτού φιστικιού.

“Η επιτυχία μας βασίζεται στη βαθιά γνώση του μικροκλίματος και των μοναδικών εδαφικών συνθηκών της περιοχής. Με γνώμονα την καινοτομία, δημιουργήσαμε έναν ακμάζοντα οπωρώνα φιστικιών στους προγονικούς μας χώρους”, τονίζει στο Agronewsbomb ο εκ των συμμετεχόντων στην εταιρεία, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, ενώ στη συνέχεια προσθέτει: “Η αειφορία και η διατήρηση της γεωργικής μας κληρονομιάς βρίσκονται στον πυρήνα αυτού που κάνουμε. Αγκαλιάζοντας υπεύθυνες πρακτικές, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και συνδυάζοντας την παραδοσιακή σοφία με τις σύγχρονες εξελίξεις, δίνουμε προτεραιότητα στην καλλιέργεια του οπωρώνα μας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις. Στον Όμιλο Smart Nuts, η ποιότητα και η καινοτομία είναι πρωταρχικής σημασίας. Αφιερώνουμε σχολαστική φροντίδα στον οπωρώνα μας, διασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και παρέχοντας φιστίκια με κορυφαία γεύση. Μέσα από μια ακλόνητη επιδίωξη της αριστείας, βελτιώνουμε συνεχώς τις διαδικασίες μας ώστε να ξεπερνάμε τις προσδοκίες”.

Το κτήμα με τις φιστικιές

“Φωλιασμένο” στη γραφική περιοχή της Θεσσαλίας, το κτήμα Smart Nuts βρίσκεται στο χωριό Αρμένιο, 205 μίλια βορειοδυτικά της Αθήνας και 110 μίλια νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, ενώ “φιλοξενεί” 11.500 φιστικιές. Η στρατηγική του θέση δίπλα στην εθνική οδό εξασφαλίζει βολική προσβασιμότητα για τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, διευκολύνοντας την αποτελεσματική λειτουργία και συντήρηση.

“Καθώς καλλιεργούμε τον οπωρώνα μας με φιστίκια σε αυτό το εύφορο καταφύγιο, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις της ελληνικής παραγωγής φιστικιού, ενώ ασπαζόμαστε τις σύγχρονες πρακτικές. Ο αρμονικός συνδυασμός διαχρονικής σοφίας και τεχνικών αιχμής μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε εξαιρετική ποιότητα και γεύση”, σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος.

Πλήγμα από τον Daniel

Συνολικά το κτήμα αφορά μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων με κελυφωτό Αιγίνης σε ποσοστό 60%, αλλά και Ποντίκης σε ποσοστό 40%, όσον αφορά στην ποικιλία. Τα δέντρα είναι 11.500, φυτεμένα, όπως μας αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος, από το 2015 ως το 2020. “Ουσιαστικά τώρα αρκετά θα ήταν σε φάση παραγωγική, αλλά δυστυχώς, μας βρήκε ο Daniel. Χάσαμε τότε 2.500 δέντρα, τα οποία και αντικαταστήσαμε, αλλά προς το παρόν γενικά, λόγω του ότι τα περισσότερα δέντρα είναι νεαρά, δεν έχουμε μεγάλα τονάζ. Και να σκεφτείτε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουμε λάβει χρήματα για το φυτικό κεφάλαιο…”, λέει στο Agronewsbomb, ο ίδιος.

Με 8.000 δέντρα περίπου φυτεμένα το 2020, η παραγωγή στο κτήμα, που χρειάζεται συνέχεια πόρους, είναι προς το παρόν μικρή, δεδομένου, ότι απαιτείται μια δεκαετία για να καρπίσει η φιστικιά.

Εξαγωγή πάστας λόγω χρώματος, γεύσης, ποιότητας πρώτης ύλης στην Ιταλία

“Με την παραγωγή που παίρνουμε, προς το παρόν, παράγουμε πάστα, που κάνουμε εξαγωγή στην Ιταλία, την οποία χρησιμοποιούν κυρίως στα παγωτά τους“, μας λέει ο κ. Αλεξόπουλος, ο οποίος όμως έχει βάλει στόχο στο μέλλον, όταν τα τονάζ μεγαλώσουν, να γίνει επένδυση στη μεταποίηση, ώστε να υπάρχει ιδιόκτητη μονάδα και να βγουν και προϊόντα στη λιανική.

Οι αντιξοότητες

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η επιχείρηση είναι “αναγκασμένη” να επενδύει κεφάλαια, καθώς τα κόστη είναι πολλά. “Ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια, λιπάσματα. Έχουν απαιτήσεις τα δέντρα και να φανταστείτε ότι λόγω νομικής μορφής, αν και είμαστε αγρότες, δεν λαμβάνουμε ούτε επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου… Επίσης, έχουμε να αντιπαλέψουμε τον καιρό, τις καιρικές συνθήκες, που όπως αποδείχτηκε και με τον Deniel, δεν… αστειεύονται”, καταλήγει ο κ. Αλεξόπουλος.

Newsroom Agronewsbomb