Μια κατασκευή που πραγματικά εντυπωσιάζει, κατάφερε να φτιάξει ένα κρητικός αγρότης. Πιο αναλυτικά πρόκειται για ένα μηχάνημα, το οποίο χρειάζεται μόλις έναν χειριστή.

Και είκοσι λεπτά για το ράβδισμα από ένα στρέμμα ελιών του Νίκου Στεφανάκη. Πρόκειται για δική του κατασκευή. Σε ετήσια βάση ξοδεύει πολλά λεφτά για την τελειοποίηση της μηχανής του.

Το μηχάνημά του είναι ένας ελαιοσυλλέκτης – ερπύστρια. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι απόλυτα συμβατό, με τον ελαιώνα του. Δηλαδή, σχετίζεται και με τις εδαφικές, αλλά και με τις αμιγώς παραγωγικές. Επειδή, απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην «κορωνέικη» ποικιλία ελιάς. Μια ελιά, με χαμηλά κλωνάρια και πυκνή φύτευση.

Πριν την τελική μορφή του μηχανήματος, ο κ. Στεφανάκης, είχε ξεκινήσει να στρώνει το έδαφος. Ο ίδιος είχε επαφές με ένα γεωπόνο στην Καβάλα. Εκείνος είναι κάτοχος από φυτώριο πατενταρισμένων ποικιλιών της εταιρείας «IRTA» της Ισπανίας.

Featured Image

Έχει να κάνει, με επιλεγμένους κλώνους από τρεις ποικιλίες λαδολιάς. Αυτοί μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πυκνής, καθώς και της πολύ πυκνής φύτευσης. Επίσης, τα συγκεκριμένα είδη επιτρέπουν τη μηχανική συγκομιδή, με τη χρήση over-the-row μηχανών.

Με την έλλειψη εργατικών χεριών, που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, δεν αποκλείεται κι άλλοι παραγωγοί να στραφούν σε τέτοιες λύσεις.

Πηγή: giorgoskatsadonis.blogspot.com