Στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό ελαιόλαδου παγκοσμίως, τα σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά στα μπουκάλια, καθώς αυξάνεται η τιμή του και παράλληλα οι κλοπές. Όμως κι αυτό δεν φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα.
Το ελαιόλαδο είναι το προϊόν το οποίο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αγαθών που κλέβουν πιο πολύ στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας, καθώς οι συνεχείς ανατιμήσεις του «πράσινου χρυσού» το καθιστούν πιο διάσημο «στόχο» κλοπών και από το ιβηρικό χαμόν και το αλκοόλ.
Με την ξηρασία και τα κύματα καύσωνα να ωθούν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά, τα ισπανικά σούπερ μάρκετ σημειώνουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πλέον το προϊόν με τις περισσότερες κλοπές της Ισπανίας που αντιστοιχεί στο 70% του πληθυσμού. Πίσω από τις κλοπές βρίσκονται κυρίως εγκληματικές συμμορίες οι οποίες στη συνέχεια προχωρούν στη μεταπώλησή του στη «μαύρη αγορά».
Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου παγκοσμίως, με το λάδι να κατέχει ξεχωριστή θέση τόσο στην κουζίνα της, όσο και στη συνείδησή της. Από εκεί που οι καταναλωτές πλήρωναν μόλις 5 ευρώ το λίτρο για υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τώρα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν έως και 14 ευρώ.
Ο Αλεχάντρο Αλέγκρε, διευθυντής marketing της STC, μιας εταιρείας σεκιούριτι που ερεύνησε το συγκεκριμένο φαινόμενο, δήλωσε ότι ήταν αρκετά παράξενο να βλέπει ένα τόσο βασικό διατροφικό προϊόν τόσο ψηλά στη λίστα των κλοπών. «Το ελαιόλαδο είναι το μόνο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως βασικό είδος διατροφής, τα άλλα είναι το ιβηρικό χαμόν, εκλεκτά τυριά, λεπίδες και αλκόολ».
Σύμφωνα με τον Αλέγκρε, οι κλοπές αυτές «δεν καθοδηγούνται από κάποιο αίσθημα πείνας», αλλά αντιθέτως δράστες είναι οργανωμένες συμμορίες οι οποίες σκοπεύουν να το πουλήσουν σε καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να γλιτώσουν κάποια χρήματα.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλούταν στην χονδρική κατά μέσο όρο για 2,13 ευρώ το κιλό στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020, αλλά τώρα κοστίζει 8,88 ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 70% μόνο το τελευταίο έτος.
Η STC ξεκίνησε να δέχεται αιτήματα να τοποθετήσει αντικλεπτικό συναγερμό σε μπουκάλια με ελαιόλαδο, αλλά οι κλέφτες χρησιμοποιούσαν μαγνητικές συσκευές οι οποίες ακύρωναν τις ασφάλειες, οι οποίες συνήθως τοποθετούνταν σε κρασιά και άλλα αλκοολούχα ποτά, σημειώνει ο Χοσέ Ιζκιέρδο, υπεύθυνος πωλήσεων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Eroski.
Τόσο οι παραγωγοί λαδιού όσο και εταιρείες έχουν υπάρξει θύματα κλοπών τους τελευταίους μήνες, με τη λεία να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες λίτρα λαδιού.
Το ελαιόλαδο ήταν το πιο κλεμμένο αγαθό σε σούπερ μάρκετ σε 8 από τις 17 περιοχές της Ισπανία. Ανάμεσα σε αυτές και οι τρεις πιο πολυπληθείς: Μαδρίτη, Καταλωνία και Ανδαλουσία. Σε εθνικό επίπεδο όμως τα αλκοολούχα ποτέ παραμένουν το πιο κλεμμένο προϊόν. Στην έρευνα της STC, δεν συμπελιλαμβάνεται ο συνολικός όγκος ή αξία των κλεμμένων αγαθών.
Αν και οι κλοπές αλκοολούχων ποτών είναι συνηθισμένες σε ολόκληρη την Ευρώη, η STC σημειώνει πως η Ισπανία ξεχωρίζει για τις πιο «γκουρμέ» επιλογές των κλεφτών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εκλεκτά τυριά, ψάρια και κυδώνια.
Η AECOC, μια εμπορική ένωση για κατασκευαστές και καταστήματα λιανικής, εκτιμά ότι οι απώλειες των ισπανικών επιχειρήσεων αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω κλοπών αλλά και διοικητικών λαθών.
Η τελευταία περίοδος συγκομιδής που ξεκίνησε τον τελευταίο Οκτώβρη ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο, Καίλ Χόλαντ, αναλυτής για θέματα που αφορούν ελαιόσπορους και φυτικά έλαια στην εταιρεία Mintech, δήλωσε πως η φετινή σοδειά θα κυμανθεί κοντά στους 800.000 τόνους, μια «καλή» άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όμως σημειώνει πως και άλλες χώρες παραγωγής λαδιού όπως η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα παράγωγουν λιγότερο, αλλά και χειρότερης ποιότητας ελαιόλαδο λόγω των κυμάτων καύσωνα.
Πηγή: Financial Times