“Στα πλαίσια του περιορισμού που έπρεπε να επιβάλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για τη διερεύνηση του ατυχήματος, αλλά και για λόγους ασφαλείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κάνει τα εξής: Θα αντλήσει τα απαραίτητα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή τη δηλωθείσα έκταση, το είδος της καλλιέργειας και την ποικιλία και θα συντάξει έναν κατάλογο των εν δυνάμει δικαιούχων παραγωγών.

Εν συνεχεία και βάσει αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιζόμενη αξία των προϊόντων, όπως αυτή όμως καθορίζεται από τον ΕΛΓΑ και τον κατάλογο του ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συντάξει πρόταση αποζημίωσης με κανόνες ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για την ενίσχυση των ζημιών της φυτικής παραγωγής σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων, δηλαδή ουσιαστικά το μοντέλο το οποίο χρησιμοποιούμε για τον υπολογισμό στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

Εν τέλει, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισηγηθεί την ανωτέρω πρότασή του στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, η οποία και θα υποβάλει σχετικό αίτημα προς έγκριση της ενίσχυσης στο Υπουργείο Οικονομικών.

Θα το παρακολουθώ και προσωπικά, μιας και είχατε την καλοσύνη να το θέσετε και υπόψη μου το ζήτημα αυτό, ώστε αυτή η διαδικασία να είναι ταχεία γιατί έχει βραδύνει, μέχρι να βρεθεί η λύση και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, σύμφωνα με τη διαδικασία την οποία σας είπα”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στη βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από την πτώση αεροσκάφου τύπου ΑΝΤΟΝΟΦ το 2022.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Μετά από αυτά προχωρούμε στην ήδη ανακοινωθείσα πρώτη για σήμερα επίκαιρη ερώτηση, την πέμπτη με αριθμό 1322/27-8-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Δράμας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Αναστασίου Νικολαΐδη προς τον Υπουργό Επικρατείας με θέμα: «Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την καταβολή από το κράτος αποζημιώσεων σε αγρότες των οικισμών Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας;».
Ορίστε, κύριε Νικολαΐδη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την παρουσία σας. Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Στις 6 Ιουνίου του 2024 κατέθεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για την καταβολή από το κράτος των αποζημιώσεων σε αγρότες των οικισμών Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας».

Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, στις 16 Ιουλίου του 2022 αεροσκάφος τύπου ΑΝΤΟΝΟΦ, το οποίο μετέφερε φορτίο με τόνους πυρομαχικών, κατέπεσε στην περιοχή Αντιφιλίππων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες αγροτών.

Στις 3-7-2024 το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μας γνωρίζει ότι θα απαντήσουν επί των ειδικότερων θεμάτων που τίθενται, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι και συνερωτώμενα της παρούσης.

Στις 13 Ιουνίου του 2024 το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μας γνωρίζει ότι είναι αναρμόδιο. Στις 8-8-2024 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μας γνωρίζει ότι είναι αναρμόδιο. Στις 27 Αυγούστου του 2024 επανέρχομαι με επίκαιρη ερώτηση, σε εσάς κύριε Υπουργέ, για να πάρουμε μία απάντηση στο τι θα γίνει. Στις 30-8-2024, προχθές, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος -συνάδελφός σας Υπουργός της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- εκδίδει δελτίο Τύπου, όπου αναφέρει ότι οριστική λύση δρομολογείται στην υπόθεση αποζημιώσεων των αγροτών του Δήμου Παγγαίου.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, πολύ αμφιβάλλω, αν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, εφόσον δεν επέμενα μετά από την ερώτηση μου στα τρία αρμόδια Υπουργεία, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα σε εσάς, ώστε να βρεθεί λύση. Έπρεπε, δηλαδή, το θέμα της καταβολής των συγκεκριμένων αποζημιώσεων να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά σε εσάς, για να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ο Υπουργός κ. Βορίδης έχει τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Πράγματι, τα πραγματικά περιστατικά είναι έτσι όπως τα εκθέσατε και η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε ένα ζήτημα, το οποίο δεν ήταν, ας το πω, ασύνηθες για τα θέματα των αγροτικών αποζημιώσεων. Γιατί από τη μια μεριά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι συνηθισμένο και έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς να καλύπτει καταστροφές ή ζημίες που παθαίνουν τα αγροτικά προϊόντα, αλλά μέσα στο πλαίσιο, κυρίως, το αποζημιωτικό του ΕΛΓΑ και από την άλλη μεριά, η κρατική αρωγή -δηλαδή το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας- κατ’ εξαίρεση και μόνο και πολύ σπανίως καλύπτει αγροτικές ζημιές. Άρα, εδώ πράγματι υπήρξε ένα κενό για το πώς πρόκειται να καλυφθεί αυτό.

Featured Image

Εν πάση περιπτώσει, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου του Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, γιατί με επανειλημμένες παραστάσεις τους έχουν αναδείξει το ζήτημα αυτό και αναφέρομαι βέβαια και στον κ. Παναγιωτόπουλο και στον κ. Πασχαλίδη και στον παριστάμενο κ. Λαζαρίδη και στην κ. Δεληκάρη, αλλά και σε εσάς βεβαίως, όπου από όμορο νομό επιλέξατε να θέσετε το θέμα αυτό.Ποια είναι τώρα η λύση, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρει τους ανθρώπους, τα υπόλοιπα, εν πάση περιπτώσει, μπορούμε να τα συζητάμε, αλλά νομίζω το ενδιαφέρον είναι εδώ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι έχουν γίνει αυτά που έχουν γίνει και στην πραγματικότητα εδώ πρέπει να αντιμετωπίσουμε από τη μια μεριά καταστροφή της παραγωγής λόγω της πρόσκρουσης του αεροπλάνου και από την άλλη μεριά απώλεια παραγωγής λόγω της δέσμευσης της ευρύτερης περιοχής. Στα πλαίσια του περιορισμού που έπρεπε να επιβάλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για τη διερεύνηση του ατυχήματος, αλλά και για λόγους ασφαλείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κάνει τα εξής: Θα αντλήσει τα απαραίτητα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή τη δηλωθείσα έκταση, το είδος της καλλιέργειας και την ποικιλία και θα συντάξει έναν κατάλογο των εν δυνάμει δικαιούχων παραγωγών.

Εν συνεχεία και βάσει αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιζόμενη αξία των προϊόντων, όπως αυτή όμως καθορίζεται από τον ΕΛΓΑ και τον κατάλογο του ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συντάξει πρόταση αποζημίωσης με κανόνες ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για την ενίσχυση των ζημιών της φυτικής παραγωγής σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων, δηλαδή ουσιαστικά το μοντέλο το οποίο χρησιμοποιούμε για τον υπολογισμό στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

Εν τέλει, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισηγηθεί την ανωτέρω πρότασή του στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, η οποία και θα υποβάλει σχετικό αίτημα προς έγκριση της ενίσχυσης στο Υπουργείο Οικονομικών.

Θα το παρακολουθώ και προσωπικά, μιας και είχατε την καλοσύνη να το θέσετε και υπόψη μου το ζήτημα αυτό, ώστε αυτή η διαδικασία να είναι ταχεία γιατί έχει βραδύνει, μέχρι να βρεθεί η λύση και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, σύμφωνα με τη διαδικασία την οποία σας είπα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ορίστε, κύριε Νικολαΐδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, κύριε Υπουργέ, ελπίζω να λειτουργήσει ως παράδειγμα για να ασχολούνται τα αρμόδια υπουργεία πιο άμεσα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που υπάρχουν ειδικά στην επαρχία της πατρίδας μας.

Οι συμπολίτες μας και στην Καβάλα αλλά και στη Δράμα, την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγομαι, έχουν ανάγκη να νιώθουν με πράξεις πως η πολιτεία βρίσκεται δίπλα τους και τους στηρίζει, κάτι που δεν το βλέπει σήμερα.

Ευχαριστήσατε Βουλευτές της Καβάλας. Αν άφηνα το θέμα στην ερώτηση προς τα τρία υπουργεία, να ξέρετε δεν θα ερχόταν προς επίλυση το θέμα. Εσείς προσωπικά το κινήσατε και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Συμφωνώ ότι βοήθησαν και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα έπρεπε να το πράξουν νωρίτερα.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά που με την παρέμβασή σας δίνεται λύση στο πρόβλημα, ένα πρόβλημα όμως για το οποίο οι αγρότες της περιοχής θα πρέπει να ξέρουν πότε θα αποζημιωθούν, ημερομηνία. Δεσμευτήκατε ότι θα γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αποζημιώσεις. Πότε; Δώστε μία ημερομηνία.

Να είστε σίγουρος ότι και εγώ θα είμαι εδώ για να παρακολουθώ μαζί και με τον φίλο και συνάδελφο από την Καβάλα, τον κ. Λαζαρίδη, θα είμαστε εδώ για το καλό του τόπου μας, πέρα από χρώματα, πέρα από κόμματα, το έχουμε αποδείξει.

Από την πλευρά μου ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ως ΠΑΣΟΚ συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, ασκώντας αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση, ώστε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα των πολιτών και να ασκούμε πίεση με κάθε τρόπο, ώστε να έρχεται η λύση μέσα από την εξεύρεσή της.

Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, και θα θέλαμε να στηρίξετε την περιφέρειά μας, την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί φαντάζομαι και εσείς θα παρευρεθείτε τώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ίσως να είσαστε και εσείς μέσα στα κλιμάκια που θα επισκεφτούν όλη την Κεντρική Μακεδονία και όλη την Ανατολική Μακεδονία, που το κάνετε χρόνια τώρα, που παρουσιάζετε έργα, όπως το γήπεδο του Άρη, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, τον οδικό άξονα Δράμας-Καβάλας, κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.

Ευχόμαστε του χρόνου που θα έρθετε να εγκαινιάζετε έργα, όχι να τάζετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image