«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», λέει η λαϊκή ρήση και όπως φαίνεται ταιριάζει γάντι στην φαρσοκωμωδία που εκτυλίσσεται με την πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης.
Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα επικρατεί αναβρασμός στους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, ενώ εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες με την άρνηση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη να τους δεχτεί σε συνάντηση, για την διευθέτηση του θέματος. Ο κτηνοτροφικός κόσμος μάλιστα κάνει λόγο για εμπαιγμό του υπουργού.
Αιχμή του δόρατος παραμένει η εμπλοκή που ανέκυψε στην καταβολή του στους 8.000 αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης. Ενώ το σύστημα και η νέα πλατφόρμα που ενεργοποίησε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δίνει την δυνατότητα στους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης να διεκδικήσουν το μεταφορικό ισοδύναμο για τις ακριβές ζωοτροφές και τα άλλα εφόδια που αγοράζουν, τους μπλοκάρει οδηγώντας τους σε ελέγχους -με την απειλή μάλιστα προστίμων- γιατί δεν καταθέτουν παράλληλα με τα τιμολόγια τους και φορτωτικές, που κανείς ωστόσο αγροτοκτηνοτρόφος δεν διαθέτει. Ανάλογο θέμα έχει ανακύψει και με τους μελισσοκόμους.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων καλούν τώρα τους συναδέλφους τους να αποσύρουν τις αιτήσεις τους για να μην βρεθούν υπόλογοι.
Σε Παγκρήτιο επίπεδο αποφασίστηκε η σύγκληση ευρείας σύσκεψης στην Ένωση Ηρακλείου με την παρουσία όλων των εκπροσώπων του νησιού προκειμένου να στηριχθεί το αίτημα και να μην χάσει η Κρήτη και οι αγροτοκτηνοτρόφοι το μεταφορικό ισοδύναμο. Η σύσκεψη αυτή ορίστηκε για την Κυριακή 14 Απριλίου στην Ένωση Ηρακλείου.
Στόχος να συντονίσουν εκ νέου τις ενέργειες τους και να αντιδράσουν δυναμικά απέναντι στην αδικία που υφίστανται.
Στο τραπέζι των προτάσεων μάλιστα υπάρχει και η συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στον οποίο αποστέλλουν επιστολή, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για την διευθέτηση της του ζητήματος. Μεταξύ των άλλων ζητούν να μπορούν μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος να καταθέτουν τα τιμολόγια τους που θα μπορούν να διασταυρώνονται μέσω ΑΑΔΕ και να πληρώνονται για το «μεταφορικό έξοδο», όπως το ονομάζουν. Στην ουσία πρόκειται για την επιβάρυνση στην τιμή των ζωοτροφών που αγοράζουν και που αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Καταγγελίες
Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ανοιχτά τις συμπεριφορές μεταφορικών εταιρειών και εμπόρων ζωοτροφών, πού όπως λένε, εισπράττουν κανονικά το μεταφορικό ισοδύναμο και μάλιστα δύο φορές. Όπως λένε, οι ιδιώτες μετακυλούν το κόστος μεταφοράς στην τιμή των ζωοτροφών και στην πορεία διεκδικούν και εισπράττουν το μεταφορικό ισοδύναμο από το κράτος, καταθέτοντας επιπλέον τις φορτωτικές που εκείνοι διαθέτουν, όχι όμως και οι κτηνοτρόφοι. «Εισπράττουν κανονικά το μεταφορικό ισοδύναμο, στην πλάτη ουσιαστικά των κτηνοτρόφων που το δικαιούνται αφού το έχουν πληρώσει, αγοράζοντας πολύ ακριβότερα τις ζωοτροφές (που διανύουν μίλια για να φτάσουν στην Κρήτη) σε σχέση με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους στην βόρεια Ελλάδα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επιβαρύνεται περίπου με 40% στο κόστος παραγωγής του, ο Κρητικός κτηνοτρόφος», σημειώνει το μέλος της συντονιστικής του νέου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Καργάκης.
Εξοργισμένοι οι κτηνοτρόφοι απειλούν να κλείσουν τα λιμάνια όλης της Κρήτης ενόψει του Πάσχα ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις να μην προμηθεύσουν την αγορά με τον παραδοσιακό οβελία. «Θα είναι Μ.Παρασκευή το φετινό Πάσχα» υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Καργάκης.
Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης και όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, όχι μόνο διεκδικεί συνολικά για την Κρήτη την πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά και την αύξηση του ποσού. «Πέρα από τις ζωοτροφές, δεν μπορεί στην Κρήτη να μην έχουμε μεταφορικό ισοδύναμο με τόσα προϊόντα, που στέλνουμε στις αγορές», σημειώνει.
Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:
ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
05/04/2024
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είχαμε ζητήσει ραντεβού με τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να του εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.). ένα μέτρο, το οποίο δεν ισχύει για την περιφέρεια Κρήτης, αν και πλέον εφαρμόζεται στα περισσότερα νησιά. Αν και πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, ο κ. Στυλιανίδης δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας, καθώς το ζήτημα το θεώρησε λήξαν.
Το συγκεκριμένο μέτρο, ωφελεί πρωτίστως τις επιχειρήσεις στην νησιωτική Ελλάδα, οι οποίες επιβαρύνονται ιδιαίτερα από το μεγάλο κόστος των μεταφορικών πάσης φύσης προμηθειών για την λειτουργία τους. Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι εν λόγω επιχειρήσεις εισπράττουν από το Υπουργείο Ναυτιλίας το μεταφορικό έξοδο, το πληρώνονται εις διπλούν, αφού ήδη το έχουν μετακυλήσει στις ζωοτροφές-αγροτικά εφόδια, που αγοράζουν οι αγροκτηνοτρόφοι του νησιού, οι οποίοι επιβαρύνονται με 40% επιπλέον κόστος παραγωγής τους.
Σε σύσκεψη των κτηνοτρόφων της Κρήτης, οι κτηνοτρόφοι επεσήμαναν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να πουλούν τα προϊόντα τους στο νησί. Όπως επεσήμαναν αρκετοί κτηνοτρόφοι της Κρήτης τα οικονομικά τους προβλήματα δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την παραγωγή των αγροτικτηνοτροφικών προϊόντων τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κρητικά προϊόντα.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η πρόταση που καταθέτουμε ως Ένωση Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης είναι
«Να κατατεθεί με Υπουργική Απόφαση σχετική τροπολογία στο υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να δημιουργηθεί ειδικό σύστημα (πλατφόρμα), μέσα από το οποίο οι αγροκτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της Κρήτης να έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν τα τιμολόγια των ζωοτροφών κάθε χρόνο και αφού ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου να επιστρέφεται ένα μέρος του κόστους μεταφορών, έτσι ώστε να εξισώνεται το κόστος παραγωγής μας με τους υπόλοιπους αγροκτηνοτρόφους της Ηπειρωτικής Ελλάδος.»
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητάμε να μας δεχτείτε στο γραφείο σας και να σας κάνουμε γνωστά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και να σας αναλύσουμε την παραπάνω πρόταση.
Σας Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Το κείμενο το υπογράφουν
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Πηγή: fonimaleviziou.gr