Το χρυσωρυχείο της Ημαθίας παράγει βαμβάκι.
Ο λευκός χρυσός της Ημαθίας, το βαμβάκι είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, ιθαγενές των τροπικών περιοχών της Ασίας και της Αφρικής. Στην Ινδία βρέθηκαν υπολείμματα βαμβακερών υφασμάτων από το 3000 π.Χ., ενώ στην Ελλάδα το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος γύρω στο 325 π.Χ. Είναι φυτό απαιτητικό σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ κατάλληλα εδάφη θεωρούνται αυτά που είναι αμμοπηλώδη.
Το βαμβάκι παράγεται μόνο σε τρεις χώρες της ΕΕ σε περίπου 320 000 εκτάρια. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς βαμβακιού στον κόσμο (βρίσκεται στην 9η θέση με τις Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις) και είναι η κύρια χώρα βαμβακοκαλλιέργειας στην Ε.Ε., με το 80 % των ευρωπαϊκών εκτάσεων ενώ ακολουθεί η Ισπανία και η Βουλγαρία.
Η αγορά της Ε.Ε. είναι εντελώς ανοικτή, καθώς δεν υπάρχουν εισαγωγικοί δασμοί ή εξαγωγικές επιδοτήσεις για το βαμβάκι, ενώ οι ενισχύσεις για το βαμβάκι θεσπίστηκαν το 1981. Οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να λαμβάνουν αποσυνδεδεμένη εισοδηματική ενίσχυση για την τήρηση αυστηρών προτύπων όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ε.Ε. χορηγεί ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι με σκοπό την διασφάλιση της εξάλειψης κάθε κινδύνου διατάραξης της παραγωγής στις περιφέρειες βαμβακοπαραγωγής.
Η παραγωγή υφασμάτων είναι η βασικότερη χρήση του βαμβακιού. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια ενώ το υπόλοιπο εξάγεται με τη μορφή νημάτων.
Το βιολογικό βαμβάκι καλλιεργείται σε ειδικές εκτάσεις με τεχνικές περιβαλλοντικά φιλικές σε σχέση με το συμβατικά καλλιεργούμενο βαμβάκι. Στα Τρίκαλα Ημαθίας γίνεται μια παραδειγματική καλλιέργεια οργανικού βαμβακιού που προσέλκυσε το ενδιαφέρον διάσημων οίκων μόδας (Louis Vuitton, Diesel κλπ.) όπου εκπρόσωποί τους βρέθηκαν στις καλλιέργειες για να δουν το βιώσιμο μοντέλο παραγωγής βαμβακιού.
Στην Ημαθία η ποιότητα του βαμβακιού που παράγεται είναι εξαιρετική με λευκό φωτεινό χρώμα, με ικανό μήκος ίνας, εξαιρετική αντοχή και σωστή αναλογία λεπτότητας και ωριμότητας. Έχουμε την πρώτη ύλη ώστε εκκοκκιστήρια και κλωστουργίες να ταξιδέψουν μέσω των διάσημων οίκων το βαμβάκι της Ημαθίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Της Λίνας Τουπεκτσή, Γεωπόνου – Πολιτευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Ημαθίας