Όσο περνάνε οι μέρες και μπαίνουμε στην καρδιά του Φθινοπώρου οι αγρότες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την λειψυδρία στην Ελλάδα.

Ο καιρός μόνο Οκτώβριο δεν θυμίζει. Η ανομβρία είναι γενική και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Οι ελιές δεν έχουν γεμίσει χυμούς προκειμένου να μαζευτούν, ενώ χωρίς νερό δεν μπορούν να αναπτυχθούν τα εποχικά φρούτα και λαχανικά.

Σε πολλές περιοχές που βασίζονται στην αγροτική παραγωγή για βιοπορισμό οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη βροχών έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στην απελπισία. Και για αυτό τον λόγο επιστρατεύουν ακόμα και τις παρακλήσεις στον Θεό, προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη βροχή.

Λιτανείες και δεήσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων λόγω της ανομβρίας των τελευταίων μηνών.

Την Κυριακή (13/10) ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ανέπεμψε δέηση υπέρ καταπαύσεως της συνεχιζόμενης ανομβρίας, ύστερα από αιτήματα των νησιωτών.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο κ. Δωρόθεος τους κάλεσε να ενώσουν και να εντείνουν τις προσευχές τους προς τον Κύριο «υπέρ του καταπέμψαι τη γη βροχὴν καρποφόρον και όμβρον ειρηνικόν και σώσαι τα βοσκήματα και τας καλλιεργείας των ανθρώπων».

Featured Image

Η Σύρος δεν είναι η μόνη περιοχή που οι κάτοικοι προστρέχουν στον Θεό να στείλει βροχή΄.

Στην Ρόδος, που και αυτή μαστίζεται από την ανομβρία ήδη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως είχε γράψει η Ροδιακή, πραγματοποιήθηκε ειδική παράκληση και διαβάστηκαν ειδικές ευχές για τη συνεχόμενη ανομβρία.

Και στον Βόλο όμως, πιο συγκεκριμένα στον Πτελέο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-almyros.gr, ο τοπικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός πραγματοποίησε στις 6 Οκτωβρίου λιτανεία «για την κατάπαυση της ανομβρίας που έχει πλήξει σημαντικά την ελαιοπαραγωγή.

Προ ημερών όμως και στα Κύθηρα κάτοικοι του νησιού έβγαλαν εικόνες από τις εκκλησίες και τις λιτάνευσαν σε μια ύστατη προσπάθεια να παρακαλέσουν για να βρέξει, καθώς τα ελαιόδεντρα στο νησί, κυρίως στο βόρειο μέρος έχουν πληγεί σοβαρά από την ανομβρία.

Πηγή: flash.gr

Featured Image