Είναι δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση και χάραξη μακροχρόνιων στρατηγικών που θα τον καταστήσουν όχι μόνο βιώσιμο αλλά και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.

Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορούν να καταστούν βασικός πυλώνας της εθνικής στρατηγικής αφού προσφέρουν έως και 10 φορές μεγαλύτερη παραγωγή εξασφαλίζοντας επισιτιστική επάρκεια, προστασία από την κλιματική κρίση και αυξημένο εισόδημα για τους παραγωγούς. Παράλληλα διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα, η αειφορία ενισχύεται η Ελληνική περιφέρεια και οι τοπικές κοινωνίες και αναπτύσσεται η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα θερμοκηπίων την ίδια στιγμή που στην Ολλανδία, η έκταση της οποίας είναι λίγο περισσότερο από την διπλάσια έκτασης της Θεσσαλίας, καλλιεργούνται 120.000 στρέμματα θερμοκηπίων. Η συνολική παραγωγή στη χώρα μας ανέρχεται στους 496.000 τόνους (9,9 τόνοι/στρέμμα).

Οι καλλιέργειες στα θερμοκήπια αποτελούν το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας αφού έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε νερό, λίπανση και φυτοφάρμακα, εξοικονομούν ενέργεια λόγω αγροβολταϊκών στις οροφές των θερμοκηπίων, έχουν λιγότερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, χαμηλότερο κόστος παραγωγής, μεγαλύτερη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα και δυνατότητα παραγωγής προϊόντων ποιότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Featured Image

Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες συνεπώς έχουν μεγάλη προοπτική και οι αγρότες που θέλουν να επενδύσουν μπορούν να υποστηριχθούν μέσω του προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων. Ένα πρόγραμμα 600 εκ. ευρώ με το 50% να διατίθεται από πόρους αγροτικής πολιτικής. Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις), ενώ όσο αφορά την χρηματοδότηση το 50% προέρχεται από κεφάλαια της ΚΑΠ, 35% από τραπεζικό δανεισμό ενώ το υπόλοιπο 15% καταβάλλεται από τον δικαιούχο με ίδια κεφάλαια.

Είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα, είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναπτύξουμε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για ένα σύγχρονο, βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό σύστημα.

Λίνα Τουπεκτσή Γεωπόνος MSc, Απόφοιτη «Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών» Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κάτοχος μεταπτυχιακού «Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση τον πρωτογενή τομέα και την προώθηση του νωπού ροδακινου», Συντονίστρια Γραμματείας Αγροτικών Φορέων ΝΔ Ημαθίας.

Featured Image