Σε απελπιστική κατάσταση είναι τα ελαιόδεντρα στο νομό Λέσβου, όπως αναφέρουν μιλώντας στο Agronewsbomb, αγρότες – ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς και γεωπόνοι – μελετητές.

Η πρωτοφανής ανομβρία όπως μας λένε οι αγρότες έχει ήδη επηρεάσει και φέρει σε κατάσταση μη αναστρέψιμη τον ελαιόκαρπο, ενώ πλέον κινδυνεύει σοβαρά και το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο, να υποστεί ανήκεστη βλάβη και να μην υπάρχει παραγωγή ούτε τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Αργύρη και Βασιλικής Πέππα που καλλιεργούν πάνω από 2.000 ρίζες ελιές ποικιλίας Κολοβής και Αδραμυτιανής. Σύμφωνα με τον κ. Πέππα: “φαίνεται ότι για μια ακόμα χρόνια με αυτές τις καιρικές συνθήκες, ο κόπος μας θα πάει χαμένος. Οι καρποί είναι στα δέντρα σουφρωμένοι, έχουν ήδη μαυρίσει κι ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι βρέξει, δεν γίνεται να επανέλθουν. Βροχή έχουμε να δούμε από το Μάιο και παρότι ήταν καλή η ανθοφορία, φαίνεται πως είναι πολύ άσχημα τα πράγματα και υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο. Φανταστείτε ότι τα δέντρα μου είναι σε αυτή την κατάσταση παρότι είναι σε υψόμετρο 500 μέτρων, οπότε αντιλαμβάνεστε τι γίνεται σε πιο πεδινά τμήματα”.

Featured Image

Τη δύσκολη κατάσταση επιβεβαιώνουν για τα ελαιόδεντρα και την ηρτημένη παραγωγή και από το ελαιοτριβείο Καντζανού, από το οποίο μας αναφέρουν ότι “λείπει φέτος πολύ νερό και τα δέντρα είναι λες και έχει περάσει φωτιά από πάνω τους”.

Το ερώτημα που γεννάται είναι πως αυτός ο κόσμος θα επιβιώσει μετά από μια ακόμα δύσκολη χρονιά και χωρίς εισόδημα, όταν αποζημιώσεις δεν δίνονται και επιδοτήσεις όχι μόνο δεν δίνονται, αλλά ζητούνται και πίσω από τους αγρότες.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image