Κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς: Να μας πουν αν μας θέλουν ή όχι σαν κλάδο
  • Post last modified:29/03/2025
  • Reading time:1 mins read
  • Post author:

Ο αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή Υφανταί Κομοτηνής, Σάκης Κοσουτζής, μιλά στο Agronewsbomb.

Αναφέρεται με μελανά χρώματα στην κατάσταση που βιώνει η κτηνοτροφία και γενικότερα ο κλάδος στην περιοχή αυτή και ζητά από το κράτος, κάποιος υπεύθυνα να του απαντήσει στο ερώτημα αν “μας θέλετε ή δεν μας θέλετε σαν κλάδο”.

Κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς: Να μας πουν αν μας θέλουν ή όχι σαν κλάδο
Ο Σάκης Κοσουτζής στην Εγνατία με το κοπάδι του επί ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο Σάκης (Αθανάσιος) Κοσουτζής είναι κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς, αλλά βιώνει όπως και άλλοι συνάδελφοί του, δύσκολες ημέρες, κυρίως λόγω κόστους, κρατικής αδιαφορίας και ζωονόσων.”Ήμουν από τους πρώτους που επί ΣΥΡΙΖΑ είχα βγάλει τα πρόβατά μου στην Εγνατία για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση, αλλά και σήμερα πρέπει να πω δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Υποφέρουμε ως κτηνοτροφικά νοικοκυριά καθώς έχουμε χάσει τις ρυθμίσεις σε ΕΦΚΑ, ΔΕΗ, Εφορία, τράπεζες… Βάλαμε το ζήτημα και στον υπουργό, τον κ. Τσιάρα που ήρθε πρόσφατα εδώ, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Ίσως είναι και θέματα άλλων υπουργείων…”, τονίζει μιλώντας στο Agronewsbomb.

Χρυσάφι οι ζωοτροφές

“Το κυρίως πρόβλημα έχει να κάνει με όσους σφάξανε λόγω ζωονόσων τα κοπάδια, αλλά ακόμα δεν πήραν αποζημίωση. Δεν έχουν φθάσει τα λεφτά ακόμα στην περιφέρεια, από όσο μαθαίνω. Θέλουν να μας δώσουν 25 λεπτά ενίσχυση για κάθε πρόβατο. Μόνο το φύραμα, για να συντηρηθεί και όχι να παράξει, ένα πρόβατο, θέλει 80 λεπτά τη μέρα. Για να μην μιλήσουμε για τα τριφύλλια που μας ζητάνε πάνω από 50 λεπτά, το άχυρο, το νερό, τον ισορροπιστή. Για 25 κιλά άχυρο μας ζητάνε 5 ευρώ. Έχουν ξεφύγει εδώ οι τιμές λόγω της καραντίνας. Μια μπάλα καλαμποκόφυλλο που κάποτε καίγαμε, τώρα έχει 10 ευρώ. Η κατάσταση έχει πάει στο απροχώρητο. Θέλουμε να παράγουμε. Δεν πρέπει κάποιοι να μας βλέπουν σαν… ζητιάνους”, λέει στη συνέχεια.

Αγγελία

“Τρελό” το κοστολόγιο

“Στα ζυγούρια το κόστος παραγωγής είναι 10-12 ευρώ το κιλό. Εμείς πριν τους αποκλεισμούς πουλάγαμε με 7 ευρώ το κιλό. Πως να βγει ο κτηνοτρόφος; Με 7 ευρώ ζητά το εμπόριο τα αρνιά, αλλά δεν μας συμφέρει. Δεν θα δώσουμε τα θηλυκά, παρά μόνο τα αρσενικά, γιατί θέλουμε να μεγαλώσουμε τα κοπάδια. Και τώρα με τους περιορισμούς, μας αφαιρούν τα κεφάλια των ζώων στη σφαγή και τα εντόσθια. Μένει μόνο ένα 15κιλο κρέας καθαρό. Πρέπει μια πενταετία να δουλέψουμε με ζημιά μετά και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Ζητάμε από το κράτος τις ρυθμίσεις που σας είπα. Δεν έχουμε καν βιβλιάριο υγείας”, μας λέει σχετικά.

“Πέφτει η τιμή στο γάλα”

Και συνεχίζει: “Στην περιοχή μας και τη γύρω, έχουν θανατώσει τόσα ζώα και εδώ μας ρίχνουν την τιμή στο γάλα ενώ οι εξαγωγές πάνε καλά. Αυτό θα μας εξηγήσει κάποιος πως γίνεται; Πέρσι παίρναμε 1,5 με 1,6 ευρώ το κιλό και φέτος 1,39 με 1,45. Έχουμε και τον ΦΠΑ. Αγοράζουμε με 6% και πουλάμε με 13%. Θα αρχίσουμε να πουλάμε την πατρική περιουσία για να ξεχρεώσουμε, όπως πάμε”.

“Η Τουρκία εμβολιάζει, εμείς γιατί όχι;”

Τέλος, ο Σάκης Κοσουτζής μας λέει: “Η Τουρκία εμβολιάζει τα ζώα, εμείς γιατί όχι; Να πάρουν πιο σκληρά μέτρα. Τόσα σπίτια κλείσανε για ένα εμβολιασμό. Aν πάει για μεγάλο διάστημα αυτό ακόμα, θα χαθούμε. Ευτυχώς, η διεύθυνση κτηνιατρικής της περιφέρειας μας στηρίζει…”.

Newsroom Agronewsbomb