Το νερό νεράκι θα πουν σύντομα οι άνθρωποι της υπαίθρου. Ήδη σε κάποιες περιοχές εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της λειψυδρίας, που δεν αφορά την οικιακή παροχή.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης έσπευσε στην περιοχή της Αραβυσσού καταγράφοντας το πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει έστω και μια προσωρινή διακοπή της υδροδότησης στο ζωικό κεφάλαιο.

Έπειτα από μια διακοπή νερού για τέσσερις ημέρες οι κτηνοτρόφοι θορυβήθηκαν για την υγεία των ζώων τους, που κινδύνευαν να νοσήσουν και να καταλήξουν.

Ο Θανάσης Αυγερινός, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας, περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες για τα ζώα, που υπέφεραν μέσα στους στάβλους.

Featured Image

«Ευτυχώς, άμεσα επενέβησαν οι τοπικές αρχές και η πυροσβεστική με έξι βυτία, γέμισε την κεντρική δεξαμενή και έτσι διέσωσε τα ζώα, εκτός από ένα που δεν άντεξε και μια αγελάδα που απέβαλε».

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν τις συνθήκες εκτροφής, ο κ. Αυγερινός εξηγεί ότι στις μονάδες τοποθετείται ένα ειδικό και απλό σύστημα ψεκασμού και αερισμού, προκειμένου τα ζώα να μπορούν να ζήσουν και να ανακουφιστούν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δεμένοι με τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι υποφέρουν όταν τα βλέπουν να ταλαιπωρούνται και να μην μπορούν να τα βοηθήσουν. Το επάγγελμα τους είναι μια βαριά ευθύνη που αναλαμβάνουν οικειοθελώς για 24ωρη παρουσία στην μονάδα, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Μια εργασία που δεν έχει ανάπαυλα και διακοπές. Ευτυχώς τα παιδιά του, όπως λέει ο κ. Αυγερινός είναι επαγγελματίες με ειδίκευση στον κτηνοτροφικό τομέα και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύπτουν συνεχώς λόγω των συνθηκών. Ωστόσο, η βοήθεια πρέπει να αναχθεί σε άλλο επίπεδο ούτως ώστε η χώρα να αποκτήσει διατροφική επάρκεια, επισημαίνει ο κ. Αυγερινός.

Πηγή: ertnews.gr

Featured Image