Προειδοποίηση που εξέδωσε η ANSVSA μέσω δελτίου Τύπου έβαλε “φωτιά” σε αιγοπροβατοτρόφους στη Ρουμανία, οι οποίοι προειδοποιούνται για την εμφάνιση εστίας πανώλης μικρών μηρυκαστικών.
«Το Animal Health and Diagnostic Institute (IDSA) επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (PMR) σε δείγματα που ελήφθησαν από πρόβατα από εμπορική φάρμα, με κοπάδι 49.091 προβάτων, από τον δήμο Baia, στην κομητεία Tulcea.
Τα πρώτα κρούσματα ασθένειας εμφανίστηκαν στις 11.07.2024 και ακολούθησαν θάνατοι τις επόμενες ημέρες. Οι κτηνίατροι υποψιάζονταν την ανάπτυξη πνευμονικών παθήσεων βακτηριακής προέλευσης που επιδεινώθηκαν από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα δείγματα συλλέχθηκαν για εργαστηριακή εξέταση στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Υγείας της κομητείας Tulcea, και για την επέκταση των ερευνών για ιογενείς ασθένειες, δείγματα στάλθηκαν στην IDSA, η οποία διέγνωσε την παρουσία του ιού PMR.
Στις 19.07.2024 επιβεβαιώθηκε η πρώτη εστία πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη Ρουμανία.
Αμέσως συγκλήθηκε το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων που ιδρύθηκε σε επίπεδο Ιδρύματος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Tulcea, στο οποίο παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της νόσου και τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσής της, με τον καθορισμό των ευθυνών των φορέων που θα συνεργαστούν για την εκπλήρωση το.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποφασίστηκε να θανατωθεί αμέσως ολόκληρο το κοπάδι προβάτων και να ακολουθηθεί η εκταφή των πτωμάτων με ταφή στο έδαφος της φάρμας, σε τοποθεσία εγκεκριμένη από την Εθνική Φρουρά Περιβάλλοντος και τη Διαχείριση Υδάτων της Tulcea. Σύστημα.
Γύρω από το ξέσπασμα οριοθετήθηκαν ζώνες προστασίας (3χλμ) και επιτήρησης (10χλμ) και λήφθηκαν περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία ανθρώπων, ζώων και μεταφορικών μέσων. Όλες οι εμπορικές φάρμες αιγοπροβάτων στην κομητεία Tulcea έχουν ειδοποιηθεί και επαληθευτεί προκειμένου να συμμορφωθούν με τα μέτρα βιοασφάλειας.
Ενημερώθηκαν οι γειτονικές κομητείες Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων.
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια σοβαρή ιογενής ασθένεια που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά προσβάλλει μικρά μηρυκαστικά όπως τα πρόβατα και τα κατσίκια. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή. Η θνησιμότητα σε μολυσμένα ζώα μπορεί να φτάσει το 70%.
Η ANSVSA ζητά από τους οικονομικούς φορείς στη Ρουμανία που εμπλέκονται σε εμπορική δραστηριότητα μηρυκαστικών να δώσουν τη μέγιστη προσοχή στις οδηγίες που στέλνει η ANSVSA μέσω της κομητείας DSVSA, προκειμένου να προστατεύσουν τα κοπάδια μικρών μηρυκαστικών τους από αυτή την ασθένεια.
Οποιαδήποτε υποψία ασθένειας πρέπει να ειδοποιείται το συντομότερο δυνατό στην κομητεία DSVSA.
Η ANSVSA ζητά την υποστήριξη των αιγοπροβατοτρόφων και των πολιτών για την εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας, την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών για υποψίες ζώων και την τήρηση όλων των μέτρων που έχουν διαταχθεί από τις αρχές για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου στην επικράτεια της χώρας μας.
Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του CLCB έχουν ληφθεί για τη διαχείριση μιας εστίας PRM και δεν υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί η υγεία του πληθυσμού.
Η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
* Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PMR) είναι μια πολύ σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προσβάλλει πολλά είδη μικρών μηρυκαστικών, οικόσιτων και άγριων, εξαιρετικά μεταδοτική και με πολύ σοβαρή εξέλιξη, καταλήγοντας σε εξόδους σε ποσοστό 70%. Κλινικά, η νόσος χαρακτηρίζεται από εξέλιξη από υπεροξεία σε υποξεία, με εκδηλώσεις πυρετού και γενικών, πεπτικών και αναπνευστικών διαταραχών και μορφοπαθολογικά από αιμορραγίες, ελκώδεις βλάβες, διαβρώσεις ή νέκρωση του πεπτικού και αναπνευστικού βλεννογόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις από πνευμονία ή πνευμονία. . Το PMR περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1942 από τους L. Gargadennec και A. Lalanne στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι οποίοι παρατήρησαν ότι η ασθένεια που μελετήθηκε από αυτούς παρουσίαζε κάποιες κλινικές και επιδημιολογικές διαφορές σε σύγκριση με την εξέλιξη της βοοειδούς στα πρόβατα, την οποία έμοιαζε σε – κάποιο μέτρο και με το οποίο θα μπορούσε να συγχέεται. Οι μελέτες που ακολούθησαν επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις ιδιότητες του αιτιολογικού παράγοντα, αποδεικνύοντας ότι είναι παρόμοιος, αλλά όχι πανομοιότυπος, με τον ιό της πανώλης, από τον οποίο διαφέρει γενετικά και αντιγονικά. Είναι ένας ιός με περίβλημα RNA, με σφαιρική γεωμετρία, διάμετρο 150 nm και γραμμικό γονιδίωμα. Είναι αντιγονικά πολύ παρόμοιο με τον ιό της πανώλης. Έχει σχετικά χαμηλή αντοχή στη δράση φυσικών και χημικών παραγόντων, καταστρέφεται σε 60 λεπτά στους 50°C, με χρόνο ημιζωής 2 ώρες στους 37°C. Καταστρέφεται από pH ≤4 ή ≥11. Είναι πολύ ευαίσθητο στο αλκοόλ, τη φαινόλη και τα περισσότερα απολυμαντικά. Το υδροξείδιο του νατρίου 2% το καταστρέφει σε 24 ώρες. Συντηρείται με ψύξη και κατάψυξη.
Στην Ευρώπη, αυτήν την ημερομηνία (20/07/2024) επιβεβαιώνονται αρκετές εστίες PMR σε μικτές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ελλάδα. Το PMR αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ήπειρο, το 2018, όταν διαγνώστηκε το πρώτο ξέσπασμα στη Βουλγαρία, στην πόλη Bolyarova, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία».
Πηγή: agro-tv.ro