Η κυβέρνηση της Σκωτίας λαμβάνει προληπτικά μέτρα μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ) σε φάρμα του Ayrshire.

Οι αξιωματούχοι έχουν θέσει περιορισμούς μετακίνησης στην πληγείσα φάρμα και κάλυψαν τα ζώα που ήρθαν σε επαφή με την υπόθεση.

Η νόσος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της τακτικής παρακολούθησης και των αυστηρών μέτρων ελέγχου.

Το ζώο δεν εισήλθε στην τροφική αλυσίδα και η Food Standards της Σκωτίας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα του μεμονωμένου κρούσματος.

Ο υπουργός Γεωργίας της Σκωτίας Jim Fairlie δήλωσε: “Μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος κλασικής ΣΕΒ στο Ayrshire, η κυβέρνηση της Σκωτίας και άλλοι φορείς ανέλαβαν γρήγορες και σθεναρές ενέργειες για την προστασία του αγροτικού τομέα. Αυτό περιελάμβανε τη θέσπιση προληπτικής απαγόρευσης μετακίνησης στο αγρόκτημα.

«Το γεγονός ότι εντοπίσαμε αυτό το μεμονωμένο κρούσμα τόσο γρήγορα είναι απόδειξη ότι το σύστημα επιτήρησής μας για τον εντοπισμό αυτού του τύπου ασθένειας λειτουργεί αποτελεσματικά.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του ζώου για την επιμέλειά του. Η αποφασιστική τους δράση μας επέτρεψε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε την υπόθεση με ταχύτητα που ελαχιστοποίησε τον αντίκτυπό της στον ευρύτερο κλάδο».

Τι είναι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ);

Βρίσκεται στα βοοειδή, επιτίθεται στον εγκέφαλο, καταστρέφοντάς τον και οδηγεί στο θάνατο του ζώου.

Featured Image

Είναι μια ανίατη και πάντα θανατηφόρα νευροεκφυλιστική ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη συμπεριφορά, προβλήματα στο περπάτημα και απώλεια βάρους.

Η ΣΕΒ μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους που έχουν φάει μολυσμένη σάρκα. Στους ανθρώπους προκαλεί τη θανατηφόρα νόσο Creutzfeldt-Jakob.

Η Διευθύντρια Κτηνιατρικής της Σκωτίας Sheila Voas δήλωσε: «Η γρήγορη ανίχνευση αυτής της υπόθεσης είναι απόδειξη ότι το σύστημα επιτήρησής μας κάνει τη δουλειά του.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τον Οργανισμό Υγείας Ζώων και Φυτών και άλλους εταίρους για να εντοπίσουμε από πού προήλθε η ασθένεια.

«Θέλω να καθησυχάσω τόσο τους αγρότες όσο και το κοινό ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με αυτήν την μεμονωμένη περίπτωση είναι ελάχιστος. Ωστόσο, εάν ανησυχούν οι αγρότες, θα τους παροτρύνω να ζητήσουν κτηνιατρική συμβουλή».

Ο Ian McWatt, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Food Standards Scotland δήλωσε: «Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο ΣΕΒ, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στις ζωοτροφές και της αφαίρεσης των τμημάτων των βοοειδών που είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν μολυσματικότητα της ΣΕΒ.

«Οι καταναλωτές μπορούν να καθησυχαστούν ότι αυτά τα σημαντικά μέτρα προστασίας παραμένουν σε ισχύ και ότι οι Επίσημοι Κτηνίατροι της Σκωτίας και οι Επιθεωρητές Υγιεινής Κρέατος που εργάζονται σε όλα τα σφαγεία στη Σκωτία θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι όσον αφορά τους ελέγχους της ΣΕΒ, η ασφάλεια των καταναλωτών παραμένει προτεραιότητα.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση της Σκωτίας, άλλους φορείς και τη βιομηχανία αυτή τη στιγμή».

Featured Image