Το αμφιλεγόμενο μοντέλο εγκλεισμού στο σπίτι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, βιώνουν τώρα τα αιγοπρόβατα, τα οποία αν είχαν φωνή να μιλήσουν θα… έλεγαν “Μένουμε Στάνη”.

Οι ιδιοκτήτες τους και ιδίως σε περιοχές και νομούς δίχως κρούσματα έχουν αρχίσει και διατυπώνουν ανοικτά την αντίθεσή τους στο σφράγισμα των σφαγείων και την απαγόρευση των σφαγών, που θα έχουν και οικονομικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και τις στάνες, όπως έκανε για παράδειγμα πρώτος ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Βέβαια, η πάσα αλήθεια είναι ότι με τις απαγορεύσεις η πανώλη και τα κρούσματα έχουν περιοριστεί αρκετά, ακόμα και σε περιοχές με πολύ ζωικό κεφάλαιο όπως η Θεσσαλία.

Ειδικά στην Κρήτη, όπως μαθαίνει το Agronewsbomb, υπάρχουν πιέσεις για άνοιγμα των σφαγείων στις 11 Αυγούστου, καθώς δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καλυφθεί η ζήτηση στα αμνοερίφια για τους γάμους στην Κρήτη, που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. “Δεν γίνεται να επιτρέπονται οι εισαγωγές σφάγιων από τη Ρουμανία και άλλες χώρες και στην Ελλάδα να έχουμε απαγορεύσει τα πάντα”, φωνάζει ο κτηνοτροφικός κόσμος.

“Ζητάμε να ανοίξουν οι μετακινήσεις και οι σφαγές σε νομούς που δεν υπάρχει κρούσμα και ας εξακολουθήσει να ισχύει απαγόρευση για μετακίνηση από νομό σε νομό”, λέει στο Agronewsbomb ο Μανώλης Πατεράκης, κτηνοτρόφος από την Κρήτη.

Featured Image

Ο Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου ανέφερε από την πλευρά του στο Agronewsbomb: “ασφαλώς και η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών απειλεί με εξαφάνιση την κτηνοτροφία αν μας ξεφύγει, όμως σε επίπεδο Κρήτης, τα πάμε πολύ καλά, τηρούμε όλα τα μέτρα πρόληψης και εκτός αυτού από τις αιμοληψίες που περιμέναμε στο Ηράκλειο για τυχόν νέα κρούσματα βγήκαν όλα καθαρά τα ζώα. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι αυτές τις ημέρες ήταν να σφαγούν 18.000 με 19.000 αιγοπρόβατα μόνο στην Κρήτη για τον Δεκαπενταύγουστο και τους γάμους και επειδή υπάρχουν συμφωνίες κρεοπωλών και εμπόρων και έχουν δοθεί και επιταγές σε κτηνοτρόφους, να αρθούν οι απαγορεύσεις οι οριζόντιες γιατί αλλιώς θα ξεσηκωθεί ο κτηνοτροφικός κόσμος. Πρότασή μου στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης ήταν για να είμαστε σίγουροι και στην πρόληψη ο κάθε κτηνοτρόφος αν είναι να σφάξει να φτιάχνει έκτακτο μαντρί με πλέγμα, να μην πλησιάζει ο οδηγός και το αμάξι, ο κτηνίατρος να εξετάζει τα ζώα και έπειτα να σφάζονται σε επίπεδο επαρχίας”.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο Μυλοποτάμου οι κτηνοτρόφοι έχουν φτιάξει και ομάδες περιφρούρησης. Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης επισημαίνουν με νόημα πως οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις στην Κρήτη δεν στηρίζονται στην σταβλισμένη κτηνοτροφία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, γι’ αυτό και είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με την πανώλη καθώς τα ζώα κυκλοφορούν σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να συνωστίζονται.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image