Κάθε επίσκεψη στον παραθεριστικό οικισμό της Θρυπτής στα βορειοανατολικά ορεινά της Ιεράπετρας, κρύβει και νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες των παραδοσιακών αμπελώνων καθώς κι εκείνων που έχοντας περιφράξει με υψηλά συρματοπλέγματα την παραθεριστική τους κατοικία η τον κήπο τους με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ώστε να μην τα καταστρέφουν τα χιλιάδες αιγοπρόβατα των κτηνοτρόφων που νέμονται τους ορεινούς όγκους, χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς να σέβονται την ιδιωτική περιουσία.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι είτε διαλυμένες, είτε αποφεύγουν να ασχοληθούν με αυτόν τον διαχρονικό μπελά. Οι μηνύσεις των θυμάτων δεκάδες και οι καταδικαστικές αποφάσεις συσσωρεύονται χωρίς να ιδρώνει το αφτί των δραστών.
Αφού τρύγησαν κάποια ελάχιστα σταφύλια που έμειναν πάνω στα κλήματα, τα οποία γλίτωσαν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και από τα κοπάδια, έχει φτάσει η ώρα να μαζέψουν τα μήλα και ότι έχει απομείνει πάνω στα φρουτόδεντρα.
Για να συμβεί όμως αυτό, οι ιδιοκτήτες τους, πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα από τις αίγες και τα πρόβατα τα οποία εισέρχονται μέσα στις ιδιοκτησίες, από τις τρύπες που ανοίγουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι στις περιφράξεις, υποτίθεται για να ταΐσουν τα ζώα τους με τα φύλλα των αμπελιών που είναι πια κιτρινοπράσινα.
«Με αυτή τη λογική πήγαμε την περασμένη Κυριακή στη Θρυπτή με τον αδερφό μου κι έναν εργάτη, αφού αρχικά πήγαμε και ψηφήσαμε, για να προλάβουμε να μαζέψουμε τα ώριμα μήλα που είναι τώρα η εποχή τους. Μόλις φτάσαμε βρήκαμε κομμένα τα σύρματα της περίφραξης της ιδιοκτησίας μας και πάνω κυριολεκτικά στις μηλιές δεκάδες αιγοπρόβατα, που δεν άφηναν τίποτα όρθια. Οι μηλιές έμεναν χωρίς φρούτα και χωρίς φύλλα . Οτιδήποτε πράσινο υπήρχε μέσα στο περιφραγμένο κτήμα και στο σπίτι μας είχε εξαφανιστεί.
Οι αίγες μάλιστα έμπαιναν σαν να ήταν μάντρα, μέσα στο σπίτι μας, ανοίγοντας τις πόρτες σαν κυρίες, κι εμείς φωνάζαμε να δούμε που ήταν ο βοσκός που θα έπρεπε να τα συνοδεύει αυτά τα εκατοντάδες αιγοπρόβατα. Αφού προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να τα διώξουμε από την περιουσία μας, φωνάζοντας και πετώντας πέτρες, κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας άνθρωπος που μας είπε ότι έχει έρθει από την Κριτσά Μεραμπέλλου. Δεν μας έδωσε καμία εξήγηση για το θέαμα που παρακολουθούσαμε, σαν να πίστευε ότι δε μας είχε κάνει κανένα κακό.
Η απογοήτευση μας εδώ και πολλά χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί βλέπουμε ότι δεν μπορούμε ούτε με τις ακριβές περιφράξεις, να κρατήσουμε έξω από αυτές, τα χιλιάδες αιγοπρόβατα των βοσκών που νέμονται τα χωριά μας. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν την κατάσταση αλλά λύση δεν βρίσκου, σύμφωνα με το neakriti.gr.
Και δεν είναι μόνο στη Θρυπτή. Πρόβλημα σοβαρό έχουν και όλες οι τοπικές κοινότητες της Ιεράπετρας. Τα κοπάδια γυρίζουν ανενόχλητα μέσα στα χωριά μας. Στο Κάτω και Πάνω Χωριό, στο Καβούσι, στο Καπίστρι και σε όλα τα γύρω χωριά, καταστρέφουν τους ελαιώνες, τρώγοντας ότι πράσινο έχει μένει πάνω στα δέντρα. Οι καταγγελίες είναι πάρα πολλές, αλλά το πρόβλημα αντί να λύνεται μεγαλώνει.
Ζητούμε βοήθεια από τις υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους και από το Δήμο μας. Η Θρυπτή καταστρέφεται μέρα με τη μέρα. Οι ιδιοκτήτες των κτημάτων και των σπιτιών σε αυτόν τον πανέμορφο οικισμό εγκαταλείπουν αυτά που τους έδωσαν οι πρόγονοι τους, επειδή κάποιοι είναι ανεύθυνοι και κάποιοι άλλοι είναι αδιάφοροι. Που πρέπει να πάμε να βρούμε το δίκιο μας; Ας μας το εξηγήσει κάποιος επιτέλους», μας είπε μεταξύ άλλων η γεωπόνος κ. Μαρία Π. που γύρισε από τη Θρυπτή και με πρόβλημα υγείας.
«Από την ημέρα που γυρίσαμε στην Ιεράπετρα, έχει γεμίσει το σώμα μας φουσκάλες από κάποια αλλεργική αντίδραση ίσως, επειδή τα κοπάδια έχουν μολύνει κάθε τι που ακουμπούσαμε. Δε μας έφταναν όλα τα άλλα, τώρα τρέχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα εξανθήματα που βγάλαμε σε όλο το σώμα αλλά και μέσα στο στόμα», προσθέτει η κ. Μαρία Π.
Αυτό θα είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα της υπαίθρου που θα κληθεί να λύσει η νέα Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
Πηγή: neakriti.gr, Νίκος Πετάσης