Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην Αχαΐα και σε άλλες ζώνες της Πελοποννήσου κι ενώ έχουν μπει στην παραγωγή, περιοχές, όπως η Βοιωτία και η Εύβοια.

Με κύριο χαρακτηριστικό τις καλές αποδόσεις, τη ζήτηση και τις ικανοποιητικές για μακρό χρονικό διάστημα τιμές προχωρά η σεζόν στην πατάτα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Άγγελος Λιάκος, παραγωγός πατάτας από τη Λακκόπετρα Αχαΐας: “στην περιοχή μας έχουν απομείνει λίγες πλέον πατάτες και τα φορτία που φεύγουν είναι με λίγα κιλά. Συνολικά, με εξαίρεση ίσως την περίοδο στα τέλη Μάη, πήγαμε καλά σε σχέση με τις τιμές, οι οποίες ξεκίνησαν από τα 50-55 λεπτά στον παραγωγό, πήγαν στα 45 λεπτά στις αρχές Μάη, μετά στα 38 και στις 10 Ιουνίου ακόμα και στα 28 λεπτά. Το πρόσημο είναι θετικό, ειδικά για το φρέσκο προϊόν, που πάντα έχει υψηλή ζήτηση. Αυτό παρά τις εισαγωγές από την Αίγυπτο, που τώρα ελαττώνονται”.

Υψηλές οι αποδόσεις

Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο στην Λακκόπετρα φέτος, δεν υπήρχε, όπως συνέβη πέρσι, πρόβλημα με τον καιρό και οι αποδόσεις ήταν ικανοποιητικές, της τάξης των 3,5 με 4,5 τόνους για την υπαίθρια καλλιέργεια πατάτας. Φέτος, οι πατάτες Αχαΐας κατευθύνθηκαν στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά, σε ποσοστό 50-50 περίπου. Πλέον, οι παραγωγοί θα ετοιμαστούν για τις φυτεύσεις του Αυγούστου, ώστε να έχουν προϊόν στα τέλη Δεκέμβρη.

Featured Image

Καλό ξεκίνημα και σε Βοιωτία – Εύβοια

Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, το ενθαρρυντικό είναι πως και στο ξεκίνημα της συλλογής πατάτας σε Βοιωτία και Εύβοια, οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο είναι στα 45 με 55 λεπτά, δηλαδή σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Προς τούτο συνηγορεί και ο κ. Χαράλαμπος Ηλίας, παραγωγός από τη Βοιωτία, σημειώνοντας πως οι αποδόσεις είναι στα επίπεδα των 3 τόνων περίπου.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image