Η πρόβλεψη για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς πέφτει στους 492.000 τόνους, ειδικά λόγω του ξηρού Αυγούστου.

Η πρόβλεψη παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς γι’ αυτήν τη σεζόν μειώνεται, ως αποτέλεσμα του «θερμού και ξηρού Αυγούστου» στους 492.000 τόνους, που αντιπροσωπεύει μια ποσότητα 3,2% κάτω από το μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών. Αυτό αναφέρεται από την διεπαγγελματική επιτραπέζιας ελιάς (Interaceituna) της Ισπανίας, ως δεύτερη πρόβλεψη-εκτίμηση.

Η πρώτη εκτίμηση ήθελε τη χρονιά που έρχεται με μια παραγωγή, ίση με το μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών και συγκεκριμένα στους 500.000 τόνους περίπου, σε σύγκριση με κάτι παραπάνω από 400.000 τόνους του 2023.

Στην έκθεσή της, η Interaceituna υπενθυμίζει ότι η συλλογή ξεκίνησε νωρίς για τις πρώιμες ποικιλίες.

Σημειώνεται, αναφέρει το agroinformacion, ότι η διεπαγγελματική έχει προειδοποιήσει για την ύπαρξη κτημάτων που είναι στα όριά τους λόγω της ξηρασίας τον Αύγουστο με τις ελιές να έχουν ζαρώσει και να έχουν καταστραφεί.

Featured Image

Από την Interaceituna ελπίζουν ότι σύντομα θα αρχίσουν οι πρώτες βροχές, ώστε να μην καταλήξουν για ελαιοποίηση, ούσες επιτραπέζιες.

Η Interaceituna καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη βροχόπτωση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή που τελικά προορίζεται για τον καταναλωτή, επισημαίνοντας ως επισφαλείς τυχόν προβλέψεις λόγω της δυσκολίας με την ξηρασία.

Η διεπαγγελματική σχεδιάζει να δημοσιεύσει νέα εκτίμηση γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image