Ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ της Ελλάδας, μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» του ΕΡΤΝews για την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας, την στεγαστική κρίση, την ακρίβεια, την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Oλοκληρώνεται η πρώτη φάση αρωγής και ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας
«Ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα συναντηθεί και με τους αγρότες της Θεσσαλίας και βέβαια έρχεται και σε μια περίοδο που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση υποσχέθηκε τότε στη συνάντηση με τους αγρότες και τα υλοποιεί» δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης τονίζοντας ότι «αυτό αναγνωρίζεται από τον αγροτικό κόσμο».
Μιλώντας για την ανασυγκρότηση της περιοχής εστίασε στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας που αφορά τα έργα υποδομών, τις καλλιέργειες, τις φυσικές καταστροφές. «Όλα αυτά σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα και με τον αγροτικό κόσμο, τους εκπροσώπους αλλά και με τους τοπικούς φορείς της Θεσσαλίας, δηλαδή τον Περιφερειάρχη, τους Δήμους, εκπροσώπους από το Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων γιατί θα πρέπει να υπάρξει εκτενής διαβούλευση για ένα συνολικό σχέδιο που πρώτη φορά παρουσιάζεται για την περιοχή, με όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά με συνολικές παρεμβάσεις που αφορούν και τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν τη διαχείριση υδάτων, αλλά βέβαια και την προοπτική της περιοχής».
Όπως επισήμανε «η κυβέρνηση κατέβαλε μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να έρθει κοντά στα αιτήματα των αγροτών» και έδωσε μια προβλεψιμότητα στο κόστος παραγωγής. «Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι σοβαρός και όχι ευκαιριακός», είπε ο Θ. Κοντογεώργης διαβεβαιώνοντας ότι έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, για έργα μεταξύ των οποίων, η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Η ακρίβεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση
Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα παραμένει. «Δεν έχει επιλυθεί και προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο να ενισχύσουμε το εισόδημα των συμπολιτών, αλλά βέβαια και να ρυθμίσουμε με τέτοιο τρόπο την αγορά, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανταποκρίνονται και να αντανακλούν τις πραγματικές τιμές».
Και όπως είπε, η προσπάθεια για περιορισμό του κόστους ζωής θα συνεχιστεί. «Κι αν το προηγούμενο τρίμηνο είδαμε κάποια αποτελέσματα με τη μόνιμη μείωση 5% στα ράφια σε συγκεκριμένα προϊόντα με το καλάθι του νοικοκυριού που συνεχίστηκε τώρα, βλέπουμε από πρώτης Μαρτίου πώς υλοποιείται και τις συνέπειες που έχει στην αγορά το νέο πλαίσιο μέτρων που έχουμε νομοθετήσει», σημείωσε. «Τα χειρότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι πίσω», συμπλήρωσε.
«Τα μέτρα αρχίζουν και λειτουργούν και σε ειδικότερα προϊόντα όπως είναι το βρεφικό γάλα. Είμαστε αυτή τη στιγμή περίπου τουλάχιστον σούπερ μάρκετ 15 με 20% λιγότερο. Φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και βέβαια στα φαρμακεία υπάρχουν και εταιρείες που το πωλούν 30% λιγότερο», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας το ακριβό κόστος της στέγης στην Ελλάδα δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας και το πρόβλημα με τη στέγη». Και όπως είπε: «Πρέπει να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια για να πέσουν στην αγορά. Αυτό θα οδηγήσει σε έναν εξορθολογισμό και γι αυτό προσπαθήσαμε και προσπαθούμε και με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ειδικά στους νέους ανθρώπους που θέλουμε να φύγουν από το σπίτι, να δημιουργήσουν οικογένεια, να έχουν καλύτερους μισθούς για να μπορέσουν να αναπτύξουν και οι ίδιοι την οικογένειά τους και με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν και να μην τους προκαλεί άγχος αν θα κάνουν οικογένεια, αν θα βρουν σπίτι».
Για το ύψος δε, του κατώτατου μισθού είπε πως θα γίνει σχετική εισήγηση από την αρμόδια υπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο της 19ης Μαρτίου. Ερωτηθείς για το εάν επίκειται έκταση ενίσχυση τις ημέρες του Πάσχα, επανέλαβε ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος. Υπάρχουν ανάγκες και με το περίσσευμα ανάπτυξης που δημιουργείται, αυτό κυρίως κατευθύνεται στους πιο ευάλωτους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι», διευκρίνισε πάντως εν κατακλείδι.
Πλέον διευρύνουμε τις δυνατότητες προς τα παιδιά μας
Αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δήλωσε: «Εμείς και η Κούβα ήμασταν οι μοναδικές χώρες που διατηρούσαμε αυτό το καθεστώς. Νομίζω αυτό από μόνο του λέει πολλά, αλλά πλέον νομίζω ότι διευρύνουμε και τις επιλογές, τις δυνατότητες προς τα παιδιά μας να έχουν περισσότερες δυνατότητες».
Ερωτηθείς για το θέμα που τίθεται εάν το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό ο κ. Κοντογεώργης απάντησε: «Όλα αυτά θα κριθούν το επόμενο διάστημα. Θα λυθεί και αυτή η εκκρεμότητα και βέβαια με βάση το τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο του Κράτους θα προχωρήσουμε. Θεωρούμε ότι είναι νομικά επενδυμένο ισχυρά το νομοσχέδιο αυτό νομίζω φάνηκε και από την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Επομένως, εμείς φιλοδοξούμε το 25 – 26, όπως είναι και το πλαίσιο που θέτει ο νόμος, να λειτουργήσουν τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια». Ο ίδιος θεώρησε ότι θα δημιουργηθούν αξιόλογες πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα μας και ότι η Ελλάδα θα γίνει πανεπιστημιακό κέντρο στη Μεσόγειο. Όσον αφορά τέλος τα δημόσια πανεπιστήμια, υποστήριξε ότι θα τα στηρίξουν και ιδίως τα περιφερειακά ιδρύματα.
Η συνέντευξη έκλεισε με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, στην Πανεπιστημιούπολη: «Είναι από αυτές τις ιστορικές εκκρεμότητες που λέμε, “δεν πάει άλλο”», σχολίασε κατ’ αρχάς και συμπλήρωσε: «Βλέποντας τις αλλαγές που έρχονται στην εκπαίδευση, και τα ίδια τα ιδρύματα το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν σε μια άλλη βάση ώστε να περιοριστούν έως και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά».