Σε υψηλές πτήσεις οδηγούνται φέτος οι κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, κάτι που σύμφωνα με κύκλους της αφοράς διεφάνη από πέρσι.

Χτίζουν περισσότερα στρέμματα με όπλο τη συνδεδεμένη αλλά και την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση από την εγχώρια αγορά, οι κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού. Στο Αγρίνιο για παράδειγμα μια καθαρά αγροκτηνοτροφική περιοχή, όπως λέει στο Agronewsbomb ο Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου: “φέτος υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για κόκκινες ποικιλίες, καθώς έχουμε κάνει συμφωνίες με μονάδες κτηνοτροφικές της περιοχής και μας το ζητάνε. Πέρσι δοκιμάσαμε δυο ποικιλίες και τα αποτελέσματα στις αποδόσεις στα αιγοπρόβατα γαλακτοπαραγωγής λόγω υψηλής πρωτεΐνης, ήταν εξαιρετικά, ενώ υψηλές αποδόσεις είχαν και τα χοιρινά. Αυτά τα δεδομένα κάνουν τους κτηνοτρόφους να το ζητούν, γι’ αυτό και μεις καλούμε τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να σπείρουν να πάρουν σπόρο”.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα είναι ενθαρρυντικό ότι οι τιμές στο γάλα στην περιοχή παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως και του χοιρινού κρέατος, του οποίου οι τιμές σε ζων βάρος έχουν σχεδόν γίνει διπλές τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τα 2 ευρώ το κιλό. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα, σημαντικός παράγοντας που πολλοί προτιμούν το κόκκινο καλαμπόκι είναι ότι έχει ελάχιστη φύρα σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες καλαμποκιού.

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δοκιμίου ενημερώνει τους παραγωγούς ως εξής: “σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού ποσότητες πάνω από 2.000 τόνους για την σεζόν 2024, οι οποίες θα πληρωθούν παραπάνω απ’ ό, τι οι άλλες. Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το ξηραντήριο, καθώς θα δοθεί προτεραιότητα στους συνεταιριζομένους”.

Featured Image

Για πολύ λιγότερη φύρα στην αποθήκευση των κόκκινων ποικιλιών καλαμποκιού κάνει λόγο από την πλευρά του και ο Γιώργος Καρασιώτας από την εταιρεία Team Agrokoton, ο οποίος δίνει και μπόνους στην τιμή στους παραγωγούς, που έχουν ήδη αρχίσει να προμηθεύονται σπόρο για σπορά. “Το κόκκινο καλαμπόκι δεν αλευροποείται και εξασφαλίζει πολύ υψηλές αποδόσεις στους κτηνοτρόφους”, τονίζει ο ίδιος.

Σημειώνεται πως τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στον κάμπο του Αγρινίου έχουν σιγά-σιγά αρχίσει οι σπορές στα πρώιμα και το επόμενο διάστημα αναμένεται ένταση των εργασιών.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image