Τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν περίοδοι που τα κρούσματα μικροκλοπών από τους τάφους των 23 κοιμητηρίων σε κάθε κοινότητα και στην πόλη της Ιεράπετρας, ήταν σε έξαρση και τα παράπονα εκείνων που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα έφταναν μέσω του υπεύθυνου των κοιμητηρίων στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν προφορικές καταγγελίες από πολίτες που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους , για κλοπές αντικειμένων μικρής αξίας, όπως ανθοδοχεία , θυμιατά, γλάστρες με φυσικά και πλαστικά λουλούδια , για παραφινέλαιο αλλά και για κλοπές ελαιόλαδου , με το οποίο σύμφωνα με το έθιμο, οι πιστοί άναβαν τα καντήλια των αγαπημένων τους προσώπων, που έφυγαν από τη ζωή, για 40 μέρες από την ταφή τους.

«Αν ήταν πολλοί εκείνοι που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο το πρώτο 40ήμερο από την ταφή του αγαπημένου τους προσώπου , μπορεί να είχαμε περισσότερες κλοπές ελαιόλαδου , ειδικά τώρα που είναι λίγο και ακριβό. Είχαμε όμως από παλιά πολλές κλοπές παραφινέλαιου , ανθοδοχείων , λουλουδιών και άλλων αναλώσιμων μικρής αξίας.

Featured Image

Είχαμε πολλές φορές ζητήσει την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα είχαμε εντοπίσει κάποιους αλλοδαπούς που έμεναν σε παραπήγματα και έκλεβαν το παραφινέλαιο, ώστε να το χρησιμοποιήσουν για τη θέρμανση τους. Ελαιόλαδο χρησιμοποιούν ελάχιστοι ακόμη , τηρώντας το έθιμο που θέλει το άναμμα του καντηλιού στον τάφο του αγαπημένου μας προσώπου να γίνεται τις πρώτες 40 μέρες με αγνό ελαιόλαδο.

Δυστυχώς τα κοιμητήρια σε ολόκληρο το Δήμο Ιεράπετρας είναι 23 με μεγαλύτερο εκείνο της πόλης της Ιεράπετρας που έχει περισσότερους από 700 τάφους. Είναι όλα ανοικτά και δεν διαθέτουν ούτε έναν φύλακα. Συνεπώς ο καθένας που θέλει να πειράξει κάποιον τάφο μπορεί να το κάνει χωρίς να φοβάται ότι θα του γίνει καταγγελία», μας είπε μεταξύ άλλων ο εργολάβος υπεύθυνος των 23 κοιμητηρίων στο Δήμο Ιεράπετρας κ Νίκος Νικολουδάκης.

Πηγή: neakriti.gr

Featured Image