Παράσιτα μπορούν να καταπολεμήσουν την ασθένεια του μαύρου αλευρώδους (μαυρίλα) που απειλεί τα εσπεριδοειδή στη χώρα μας.
Αρκετές είναι οι ζημιές που προκαλεί ήδη η μαυρίλα των εσπεριδοειδών, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Ωστόσο, υπάρχουν και ενθαρρυντικά μηνύματα για την καταπολέμηση του φαινομένου, λέει το ρεπορτάζ του Agronewsbomb.
Μια από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, έχει λάβει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως μάλιστα δηλώνει στο Agronewsbomb, ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου και εντομολόγος κ. Παναγιώτης Μυλωνάς: “έχει βρεθεί συγκεκριμένο παράσιτο που θα καταπολεμήσει την ασθένεια. Αυτή την περίοδο το δοκιμάζουμε στο εργαστήριο και αναμένεται να απελευθερωθεί στη φύση τον ερχόμενο Απρίλιο. Άλλωστε μεσολαβεί χειμώνας, οπότε οποιαδήποτε νέα θα τα έχουμε από την άνοιξη”.
Το συγκεκριμένο παράσιτο είναι ένα είδος σφήκας που τρέφεται με τον μαύρο αλευρώδη, με αποτέλεσμα να εξαφανίζει τη μαυρίλα από τα δέντρα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Μυλωνάς, ήταν δύσκολο να βρεθεί, διότι όπου απελευθερώθηκε το μικρό σφηκάκι, καθάρισε την περιοχή και στη συνέχεια μειώθηκε ο πληθυσμός και του ίδιου.
Το Μπενάκειο φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Χαβάη, Τέξας, Νότια Αφρική κλπ. Τελικά βρήκε το παράσιτο αυτό στο Βιετνάμ και την Ιαπωνία από όπου και το εισήγαγε. Σήμερα έχει τοποθετηθεί για ελεγχόμενη ανάπτυξη στα εργαστήρια του Μπενάκειου και αναμένεται να αρχίσει η χρήση του στη φύση από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Αυτές τις μέρες μάλιστα, έγινε πειραματική τοποθέτηση του σε διάφορες περιοχές ανάμεσα στις οποίες και η Κέρκυρα προκειμένου να καταγραφεί η συμπεριφορά του το χειμώνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb, υπάρχουν κι άλλοι βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας του μαύρου αλευρώδους, οι οποίοι εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό… Άρα αυτό που μένει είναι να δοκιμαστούν και στην Ελλάδα, για να δούμε αν όντως αποδίδουν.
Newsroom Agronewsbomb