Το Agronewsbomb εδώ και μήνες είχε σημειώσει πως φέτος προβλέπεται μειωμένη και μάλιστα σημαντικά, παραγωγή σε σύγκριση με μια κανονική χρονιά.

Δύσκολη εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς κελυφωτού φιστικιού της χώρας μας, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν φαίνεται να ευνόησαν το προϊόν. Σε σχέση με άλλες χώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, το Ιράν, που πέρσι είχε υπερ-παραγωγή, φέτος θα έχει σημαντικά μειωμένες ποσότητες, ενώ η Τουρκία έχει μεγάλο θέμα με τα φυτοφάρμακα ενώ πρόσφατα Τούρκικα φιστίκια ήρθαν στην Ελλάδα με τιμή 9,60 ευρώ, δηλαδή πολύ ψηλά.

“Με τις θεομηνίες είχαμε χάσει το 25% του φυτικό μας κεφαλαίου. Φέτος, αν δεν είχαμε τις ζημιές, θα πηγαίναμε για ρεκόρ παραγωγής στον Συνεταιρισμό μας, της τάξης των 200 τόνων περίπου. Πέρσι είχαμε 100 τόνους προϊόν. Φέτος, η παραγωγή θα είναι πολύ πεσμένη, 40% κάτω από μια κανονική χρονιά δηλαδή. Όλο αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις επιπτώσεις του Daniel καθώς τα φιστίκια πάθανε οφθαλμόπτωση. Τη συγκομιδή θα την ξεκινήσουμε εμείς στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Τώρα έχουμε ολοκληρώσει τους ψεκασμούς και περιμένουμε. Ένα σημαντικό πρόβλημα και φέτος θα είναι η έλλειψη εργατών κι αυτό μάλιστα, παρά τη μειωμένη παραγωγή. Οι πρώτες κουβέντες για τα μεροκάματα έγιναν με βάση τα 40 ευρώ στις 7 ώρες. Αναφορικά με τα αποθέματα τα περσινά, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Εκτιμώ, ότι οι τιμές θα αρχίσουν από ψηλά. Τα τελευταία περσινά φιστίκια δόθηκαν με τιμές 11 το ανοιχτό και 10 το κλειστό, αντίστοιχα”, τονίζει μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στην Μαγνησία.

Ο κ. Γιάννης Στασινός, παραγωγός από το Μώλο τονίζει στο Agronewsbomb: “πέρσι ήταν κακή χρονιά για τα φιστίκια από άποψη όγκου παραγωγής, αλλά το ίδιο θα είναι και φέτος, λόγω του ότι δεν έχει κάνει χειμώνα. Για τις τιμές οι έμποροι δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους, αλλά θα είναι υψηλές. Μεγάλο πρόβλημα συνιστά για την περιοχή μας η ξηρασία και η ανομβρία με τα δέντρα να είναι ήδη πολύ επηρεασμένα από αυτή την κατάσταση”.

Featured Image

Ο Γιάννης Χονδρόπουλος, επίσης παραγωγός από το Μώλο μας ανέφερε τα εξής: “τα φιστίκια θα είναι πιο πρώιμα μια εβδομάδα φέτος, ενώ η παραγωγή θα είναι μικρότερη, σε σχέση με την παραγωγή του 2022. Φέτος περιμέναμε μεγάλη παραγωγή, αλλά φαίνεται πως θα υπάρχει μια μείωση 30 με 40%. Ειδικά σε περιοχές όπως στον Αυλώνα Αττικής, τα τονάζ θα είναι έως και 90% κάτω. Αυτό οφείλεται στην οφθαλμόπτωση, καθώς δεν είχαμε άλλα, ιδιαίτερα προβλήματα. Οι τιμές εκτιμώ ότι θα είναι καλές για τον παραγωγό”.

Ο κ. Χάρης Γιαννόπουλος από την Αίγινα ασχολείται με την παραγωγή και όχι μόνο έχοντας την εταιρεία “Φιστικάτο”. Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb: “θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, που θα έχουμε… χάλια παραγωγή από άποψη της ποσότητας εδώ στο νησί. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Φαίνεται πως η φύση εκδικείται και το γεγονός ότι δεν έχει κάνει χειμώνα φέτος, έχει επηρεάσει τα δέντρα σε μεγάλο βαθμό. Φέτος, θα περιμέναμε να έχει παραγωγή, καθώς πέρσι δεν είχαμε, αλλά λόγω καιρού έχει αλλάξει κι αυτό”.

Ο κ. Απόστολος Κολεύρης, από την εταιρεία Pro Nut, με έδρα στα Μέγαρα, ο οποίος ασκεί εμπορική δραστηριότητα σημείωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “στο νομό Αττικής θα είναι μειωμένη η παραγωγή, όμως σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. η Φθιώτιδα, θα είναι περισσότερη η παραγωγή. Ανά περιοχές δηλαδή θα έχουμε καλύτερη χρονιά φέτος. Από αποθέματα περσινής εσοδείας, δεν υπάρχει στην κυριολεξία τίποτα στην αγορά”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image