Απαντήσεις από Χρήστο Κέλλα στη βουλή για την πανώλη.

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κων. Φλώρος, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η απόφαση για την κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ως προς τον εντοπισμό της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, πραγματοποιείται επιδημιολογική έρευνα με τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας πιστοποίησης και διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (TRACES-NT), με σκοπό να διερευνηθεί η προέλευση τωνTRACES-NT), με σκοπό να διερευνηθεί η προέλευση των ζώων που εισήλθαν στη χώρα και, στη συνέχεια, να γίνει ιχνηλάτηση των μετακινήσεών τους εντός της χώρας. Από τη μέχρι στιγμής επιδημιολογική διερεύνηση, δεν επιβεβαιώνεται λαθραία εισαγωγή ζώων από Τρίτη Χώρα.

Featured Image

Ως προς την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους, η κατ’ έτος εκδιδόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (TRACES-NT), με σκοπό να διερευνηθεί η προέλευση τωνΚΥΑ) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για την «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων» προβλέπει την καταβολή άμεσης και προσήκουσας χρηματικής αποζημίωσης σε ποσοστό 100% και εντός των ορίων της μοναδιαίας αξίας του άρθρου 8, στους εκτροφείς ζώων που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων τους. Επιπλέον, η εν λόγω απόφαση προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων που συνδέονται με τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται σύμφωνα με τους όρους και τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις εξάλειψης των ασθενειών των ζώων, όπως η καταβολή στους κτηνοτρόφους αποζημίωσης ίσης με την αξία αγοράς των ζωοτροφών που καταστρέφονται, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών.

Δείτε όλη την απάντηση εδώ

[pdf-embedder url=”https://agronewsbomb.gr/wp-content/uploads/2024/08/kellaspanoli.pdf”]

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image