Από τη Ρουμανία πιθανότατα έφτασε στην Ελλάδα η ευλογιά των προβάτων, με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο ίδιος σημείωσε πως νομίμως δεν μετακινούνται ζώα μολυσμένα με ευλογιά ή πανώλη.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν τα άρρωστα ζώα ήρθαν από τη Ρουμανία, καθώς όπως εξήγησε όταν τα ζώα έρχονται από κοινοτική χώρα, μπορούν να μετακινηθούν με ένα απλό πιστοποιητικό.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως όλα δείχνουν τη Ρουμανία, καθώς η χώρα αυτή δήλωσε το πρώτο κρούσμα δέκα ημέρες μετά την Ελλάδα – και μάλλον μετά από πίεση της Ελλάδας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τονίζεται πως το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων δηλώθηκε τον Αύγουστο του 2024 στον Έβρο, ωστόσο οι Αρχές ερευνούν για ποιο λόγο και παρά τα μέτρα ξέφυγε και επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, μέχρι την Κόρινθο.

Featured Image

Την ίδια ώρα, τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης αιγοπρόβειου κρέατος ή γάλακτος στην αγορά, μιας και στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 12.000.000 πρόβατα και κατσίκια, από τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν θανατωθεί τουλάχιστον 30.000 αιγοπρόβατα ύστερα από κρούσματα πανώλης και ευλογιάς, αναφέρει το newsit.gr.

Τέλος, ο κ. Κέλλας σημείωσε πως από χθες Τετάρτη (23.10.2024) ισχύει η μετακίνηση των προβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την Ελλάδα για 10 ημέρες. Όπως είπε τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε δέκα ημέρες, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου είθισται να ξεκινούν οι σφαγές των ζώων για τις γιορτές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image