Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτρ. σταφυλιών σε 37.441 τ. στα ίδια επίπεδα +00,5% έναντι του 2023.
Παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτρ σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών που απήλαυσαν & απολαμβάνουν εξαιρετικές τιμές εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και στην εφετεινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές, της έλλειψης εργατών γης με απώλεια της ανταγωνιστικότητας τους.
Την ανασκοπούμενη εβδομάδα βελτιώθηκε η ροή των εξαγωγών μήλων. Ενδεικτικά από 1/9-24/10/24 εξήχθησαν συνολικά από την Χώρα 14.000 τόνοι έναντι 14.403 τόνοι πέρσι.
Η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα.
Οι εξαγωγές τοματών 1/1/2024-25/10/24 εκτιμώνται σε 31.000 τόνους έναντι 31.700 τόνων -2% το αντίστοιχο διάστημα 2023 με εξαγωγή και προς το Ισραήλ περ 1.000 τ. μέρος τους προερχόμενες από Τουρκία;;
Μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην Χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς ενδεικτικά: από 1/10-25/10 οι εισαγωγές ανήλθαν σε περ.5.500 τόνους εκ των οποίων από Τουρκία 4.500 τόνοι με την επισήμανση ότι φέτος μέχρι 1/10είχαν εισαχθεί στο σύνολο 22.000 τόνοι.
Είναι ανησυχητική η αναφορά του Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης ότι λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κατεστράφησαν 200 τ. τοματών προέλευσης Τουρκίας στην εγχώρια αγορά.
Ακτινίδια – Εσπεριδοειδή
Φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων αλλά και συγκομιδή στα ανώριμα – πράσινα εσπεριδοειδή (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό 35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση-χυμοποίηση», υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.
Καταγράφεται εξαγωγή κυρίως προς γειτονικές χώρες πορτοκαλιών με 2.490 τόνους +43% και μανταρινιών με 506 τόνους +79% έναντι 2023/24 και στην εγχώρια αγορά (πράσινα?? ξινά??) εκτός αυτών που δεν αναγγέλθηκαν στο ΜΕΝΟ.
Καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ήπιες, αυτά τα φρούτα δεν θα τοποθετηθούν σωστά, αποσταθεροποιώντας την έναρξη της εκστρατείας. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών διεγείρεται από το κρύο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με προμήθειες στο τέλος του μήνα, ενώ οι εξαγωγές στη Δυτ. Ευρώπη θα πρέπει να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου.
Χρειαζόμαστε μόνο λίγη βροχή, ώστε τα φρούτα να μεγαλώσουν λίγο, συν τις φθινοπωρινές θερμοκρασίες (κρύο) για να βελτιώσουν το χρώμα τους και να ωθήσουν τις πωλήσεις. Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2024 έως και 25/10/2024 ανέρχονται σε 19.926 τόνους -3,2% έναντι 20.579 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2022.
Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών , στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.
Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας & Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών
Αποφάσεις Δικαστηρίου Ε.Ε
Χαιρετίζουμε τις δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ της 4ης Οκτωβρίου, οι οποίες ακυρώνουν η μεν πρώτη, την εφαρμογή στην παραγωγή της Σαχάρας των γεωργικών πλεονεκτημάτων που χορηγούνται στο Μαρόκο στη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και ,η δεύτερη, καθορίζει ότι η επισήμανση αυτών των παραγωγών πρέπει να αναφέρει την προέλευση της Σαχάρας και όχι της Μαρόκου.
Θετικά εκτιμούμε αυτές τις αποφάσεις , διότι σημαίνει ότι εντός ενός έτους, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών από τη Δυτική Σαχάρα, (αυξανόμενο ποσοστό των μαροκινών εξαγωγών προς την ΕΕ), θα αποκλειστεί από τις δασμολογικές παραχωρήσεις της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου. Αυτές οι παραχωρήσεις επιτρέπουν στην παραγωγή αυτής της χώρας να έχει πρόσβαση στην κοινοτική αγορά υπό συνθήκες που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους κοινοτικούς παραγωγούς.
Γ. Πολυχρονάκης, Incofruit Hellas