Έντονη είναι η ζήτηση τόσο από το εμπόριο, όσο και από τις κτηνοτροφικές μονάδες, όμως οι παραγωγοί φέτος είχαν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Παρότι μπήκαν κατά γενική ομολογία περισσότερα στρέμματα με τριφύλλια, εντούτοις η παραγωγή στο σύνολό της είναι πεσμένη σε σχέση με πέρσι λόγω κυρίως της έντονης ξηρασίας και των ζημιών από τις κάμπιες, τα ποντίκια κ.λπ. Όλα αυτά εκτόξευσαν και τα κόστη παραγωγής φέτος, καθώς οι αγρότες έκαναν τα διπλάσια ποτίσματα, αλλά και αρκετά περισσότερα ψεκάσματα.

Πρόβλημα η ρευστότητα των κτηνοτρόφων

Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας τόνισε στο Agronewsbomb τα εξής: “φέτος έχει πάει στην περιοχή μας αρκετός κόσμος στα τριφύλλια, αφού από τα βαμβάκια δεν βγαίνει πλέον κέρδος. Όμως ακόμα και έτσι η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη ως αποτέλεσμα της ανομβρίας και της ξηρασίας. Εδώ πλέον δεν υπάρχουν και τόσα νερά. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων στο 1/3 σε σύγκριση με πέρσι. Την περσινή χρονιά υπήρχαν τριφύλλια με 550 κιλά το στρέμμα και δυο ποτίσματα μόλις. Φέτος με τέσσερα ποτίσματα και πολλά προβλήματα από ψείρες και σκουλήκι και είμαστε… βία στα 200 κιλά το στρέμμα. Κατά τα λοιπά έχουμε πάρει το πέμπτο μαχαίρι και έχουμε βάλει προϊόν στις αποθήκες για το χειμώνα καθώς οι κτηνοτρόφοι κινούνται κυρίως με επιταγές, που δεν μας συμφέρει. Στα τέλη Οκτωβρίου θα πάρουμε το έκτο μαχαίρι, γιατί μας έβρεξε πριν τέσσερις ημέρες κι αυτό είναι το μόνο θετικό”.

Featured Image

Στα 27 λεπτά η τιμή και στη Φλώρινα

Ο κ. Δημήτρης Σιάγκας από το Αμύνταιο Φλώρινα τόνισε στο Agronewsbomb τα εξής: “αυτές τις ημέρες είμαστε στο πέμπτο χέρι τριφύλλια. Η χρονιά δεν πήγε καθόλου καλά καθώς δεν είχαμε τις αναμενόμενες στρεμματικές αποδόσεις. Αντί για 500 κιλά το στρέμμα, δεν ξεπεράσαμε τα 400 κιλά το στρέμμα. Προβλήματα αποτέλεσαν η ξηρασία, οι τυφλοπόντικες, τα αγριογούρουνα, ακόμα και τα σκυλιά, που προκαλούν ζημιές”. Ο κ. Σιάγκας δουλεύει με την μικρή, τετράγωνη μπάλα σε 120 στρέμματα γης και όπως λέει υπάρχει καλή ζήτηση και από εμπόρους αλλά και από κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν φτάσει στην περιοχή και στα 27 λεπτά το κιλό για τα πολύ καθαρά τριφύλλια.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image