Στα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αναφέρεται μιλώντας στο Agronewsbomb, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, κ. Γιάννης Γλεντζάκης.
“Το κόστος παραγωγής στην Κρήτη, στο νησί μας είναι δυσβάσταχτο. Είτε είσαι αγρότης είτε κτηνοτρόφος, το βάρος των εξόδων είναι τεράστιο. Η θάλασσα που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ελλάδα προσθέτει επιπλέον κόστος στις μεταφορές, και παρότι υπάρχει το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κτηνοτρόφος δεν έχει δει ουσιαστική ελάφρυνση. Αν τα χρήματα δεν φτάνουν στις τσέπες των παραγωγών, πώς θα μειωθεί το κόστος; Και πώς θα πέσουν οι τιμές στο ράφι για τον καταναλωτή; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ζωοτροφές. Σήμερα, το τριφύλλι κοστίζει 55 λεπτά/κιλό συν ΦΠΑ, ενώ το φύραμα φτάνει τα 40 λεπτά/κιλό. Πώς να μπορέσει ο κτηνοτρόφος να σταθεί με αξιοπρέπεια όταν οι τιμές αυτές δεν του επιτρέπουν να καλύψει ούτε τα βασικά”, διερωτάται ο κ. Γλεντζάκης, σημειώνοντας πως τα τριφύλλια σε άλλες περιοχές είναι σε τιμές πολύ – πολύ χαμηλότερες.
“Ακόμα και σε ό,τι αφορά τα προϊόντα μας, όπως η φέτα ΠΟΠ, αντιμετωπίζουμε εμπόδια. Δεν μπορούμε να παράγουμε φέτα ΠΟΠ που να είναι εξαγώγιμη, ενώ η γραβιέρα μας, ένα κορυφαίο προϊόν, παραμένει στο εσωτερικό μειώνοντάς μας τα περιθώρια κέρδους. Δεν έχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναδείξουμε τα κρητικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές”, σημειώνει.
Τεράστια η απόσταση από το χωράφι στο ράφι
“Δείτε τις τιμές στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια: ο αγρότης παίρνει 20 λεπτά το κιλό, ενώ στο ράφι πωλούνται από 1,20€ μέχρι 2,20€. Το ίδιο συμβαίνει με τη γραβιέρα Κρήτης. Εμείς χρειαζόμαστε 7 κιλά γάλα για να παράξουμε ένα κιλό γραβιέρα, η οποία μας στοιχίζει 8 ευρώ το κιλό για να την παρασκευάσουμε, αλλά κάποιοι πωλούν φτιάχνουν γραβιέρα στα 5 ευρώ… Είμαι ξεκάθαρος: χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι από το κράτος. Να πιάνονται όσοι αθετούν τους κανονισμούς και να προστατευθούν οι υγιείς παραγωγοί. Αυτό πρέπει να το δει το υπουργείο Ανάπτυξης και να παρέμβει με σοβαρούς ελέγχους…”, τονίζει ο πρόεδρος του ΑΣ.
“Το λάδι είναι υπό διωγμό”
“Το λάδι είναι άλλη μια μεγάλη πληγή. Για να παραχθεί ένα κιλό ελαιόλαδο, η τιμή παραγωγού είναι περίπου 4,5 ευρώ, αλλά ο καταναλωτής το πληρώνει στα 13 ευρώ τα 750 ml. Πρέπει να υπάρξει και να λειτουργήσει υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου, για να δούμε πού πάει η διαφορά. Και σαν να μην έφταναν αυτά, δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα γίνει ασύμφορο ακόμα και το μάζεμα της ελιάς, οδηγώντας τους καταναλωτές σε φθηνότερα και χαμηλής ποιότητας προϊόντα και τους παραγωγούς στην… εγκατάλειψη της γης. Καλώ τα αρμόδια υπουργεία να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις και να εξασφαλίσουν ότι ο παραγωγός παίρνει την πραγματική αξία των προϊόντων του”, σημειώνει εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΑΣ Ρεθύμνης.
Προτάσεις
Μετέπειτα κάνει τις δικές τους προτάσεις, καλώντας την πολιτεία να τις υιοθετήσει μήπως και αλλάξει πορεία ο πρωτογενής τομέας, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει. “Για να σωθεί ο πρωτογενής τομέας, χρειαζόμαστε:
De minimis για ζωοτροφές: Ειδικά λόγω των ζωονόσων, είναι απαραίτητη η άμεση οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων μας.
Ένταξη του ελαιολάδου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις: Το ελαιόλαδο είναι εθνικός θησαυρός και πρέπει να στηριχθεί.
Προσαρμοσμένα προγράμματα στις ανάγκες της κάθε περιφέρειας: Στην Κρήτη χρειαζόμαστε έργα, όπως λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά συστήματα, για να διαχειριστούμε το νερό και να μειώσουμε τα έξοδά μας. Αυτό πρέπει να το δει το ΥπΑΑΤ.
Προστασία των προϊόντων ΠΟΠ: Να διασφαλιστεί η ποιότητα και να δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως τη φέτα και τη γραβιέρα ΠΟΠ στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην εγχώρια αγορά μέσω των διαγωνισμών που κάνουν τα αρμόδια υπουργεία. Δεν γίνεται να αποκλείουν τα προϊόντα μας.
Μηχανισμοί ελέγχου στην αγορά: Να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και την τιμή στο ράφι.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα δούμε την παραγωγή στην Κρήτη να καταρρέει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την τοπική οικονομία και την ποιότητα των προϊόντων μας. Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα να ακουστούν τα προβλήματα και οι προτάσεις μας. Είναι καιρός οι αρμόδιοι να αναλάβουν δράση”, καταλήγει.
Newsroom Agronewsbomb