Του Φραντσέσκο Χερουμπίνι, από το olivonews.it.

Η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχει θετικά αποτελέσματα σε τέσσερις σημαντικούς βιοδείκτες που θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκεφαλική βλάβη στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Alzheimer’s Disease”, η οποία παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως πρόληψη κατά της γνωστικής έκπτωσης και του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ιταλική Έρευνα

Η έρευνα συντονίστηκε από τον καθηγητή Domenico Praticò, νευροπαθολόγο στο Κέντρο Alzheimer του Temple University στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και μια από τις πιο έγκυρες προσωπικότητες παγκοσμίως στη μελέτη της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπάρι και της Περούτζια, εκπροσωπούμενοι από τους καθηγητές Alessandro Leone και Maurizio Servili, που ήταν υπεύθυνοι για την εξαγωγή και την αναλυτική αξιολόγηση του ελαιολάδου. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που μελετήθηκε ήταν η ιταλική ποικιλία Coratina, η οποία επεξεργάστηκε στο ελαιουργείο Agrolio Srl στην Άντρια.

Featured Image

Επίδραση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου στους Δείκτες της Νόσου
Τα οφέλη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην υγεία του εγκεφάλου είναι καλά τεκμηριωμένα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση του αποτρέπει τη γνωστική έκπτωση και βελτιώνει τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου. Πολλές προκλινικές μελέτες έχουν επίσης καταδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα του ελαιολάδου στην εγκεφαλική παθολογία διαφόρων ζωικών μοντέλων της νόσου του Αλτσχάιμερ και της πρόωρης γήρανσης.

Ωστόσο, η επίδραση της συνεχόμενης χορήγησης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην έκφραση διαφόρων δεικτών νευροφλεγμονής σε εγκεφάλους με νόσο του Αλτσχάιμερ δεν είχε πλήρως χαρακτηριστεί. Στην παρούσα μελέτη, χρησιμοποιώντας μια ακριβή αναλυτική προσέγγιση (μικροσυστοιχία), αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα ενός μεγάλου αριθμού φλεγμονωδών βιοδεικτών (κυτοκίνες, χημειοκίνες και ορισμένοι από τους υποδοχείς τους) στον εγκέφαλο ζωικών μοντέλων της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η ανάλυση έδειξε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, κρατώντας αυτούς τους βιοδείκτες υπό έλεγχο και επηρεάζοντας ειδικά τέσσερις από αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκεφαλική βλάβη στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η έρευνα αυτή παρέχει περαιτέρω στοιχεία που ενισχύουν τη σύσταση για τη χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ως προληπτικό μέτρο κατά της γνωστικής έκπτωσης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image