Άνοδος τιμών στο καρύδι φέτος, αρκετά προβλήματα έφεραν οι καύσωνες.
Για κακή γονιμοποίηση λόγω της απουσίας χειμώνα κάνουν λόγο οι παραγωγοί, που είχαν ανάγκες για περισσότερα ποτίσματα φέτος, λόγω του πολύ ζεστού καλοκαιριού.
Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, που καλλιεργεί 2.000 δέντρα ποικιλίας Chandler στο νομό Φθιώτιδας και είναι υπεύθυνος της εταιρείας “Sperchios Valley” δήλωσε μιλώντας στο Agronewsbomb τα εξής: “η παραγωγή όσον αφορά στην ποσότητα είναι την εφετινή χρονιά σε μέτρια επίπεδα. Όσον αφορά στην ποιότητα, πρέπει να πούμε ότι επειδή δεν είχαμε ακραίες θερμοκρασίες, ευελπιστούμε πως δεν έχει επηρεαστεί το γέμισμα του καρπού. Υπάρχει, βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε, μια μικροκαρπία, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά την περίοδο της άνοιξης, με τη μείωση των ωρών ψύχους επηρεάστηκε η διαδικασία της γονιμοποίησης, κάτι που συνετέλεσε ώστε γενικά να μην υπάρχει μεγάλος καρπός σε ένα ποσοστό της τάξης του 40 με 50%, εκτιμώ. Η συγκομιδή υπό κανονικές συνθήκες θα ξεκινούσε μετά τις 10 Οκτωβρίου, αλλά φέτος ενδέχεται να ξεκινήσουμε λίγο νωρίτερα”.
Αναφορικά με τις τιμές για την ψίχα, ο κ. Παπακώστας, τονίζει ότι οι χονδρέμποροι “αγοράζουν ψίχα στα 7 με 8 ευρώ το κιλό αυτή την περίοδο”. Γενικά παρατηρείται φέτος μια άνοδος τιμών στο καρύδι, το οποίο έχει τσιμπήσει τουλάχιστον 1 ευρώ το κιλό. Ωστόσο “τον Οκτώβριο που θα μαζεύουμε δεν ξέρει κανείς που θα κάτσει η τιμή. Τώρα τσόφλι στην αγορά υπάρχει μόνο καρύδι Χιλής που μαζεύτηκε την άνοιξη, ενώ μαζί με το Ελληνικό βγαίνει στην αγορά το Καλιφορνέζικο και το Ουκρανικό. Ευελπιστώ, να είμαστε όσον αφορά στο άσπαστο προϊόν, στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή στα 3 ευρώ το μεγάλο και στα 2,20 το μικρό”, προσθέτει ο κ. Παπακώστας, σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως “ο παραγωγός γενικά θα πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την καθετοποίηση της παραγωγής του και την ανάπτυξη εμπορικού δικτύου, διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον”
“Η δύναμη του παραγωγού είναι το δίκτυο των πωλήσεων. Εμείς επεκτεινόμαστε συνέχεια και διαθέτουμε προϊόν σε καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών, μάρκετ, μανάβικα κ.λπ. Αυτή την περίοδο η ζήτηση είναι αυξημένη, καθώς πολλές επιχειρήσεις που έκλεισαν για καλοκαίρι, κάνουν τώρα προμήθειες για τους επόμενους μήνες”, συνεχίζει ο κ. Παπακώστας, ο οποίος σκοπεύει φέτος να πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων.
Ο κ. Σταύρος Πρόϊος, παραγωγός καρυδιού από την περιοχή της Νάουσας Ημαθίας με 800 δέντρα ποικιλίας Chandler, δήλωσε στο Agronewsmb ότι η συλλογή αναμένεται να ξεκινήσει όπως και πέρσι γύρω στα μέσα του τρέχοντος μηνός. “Ζημιές από τον καύσωνα δεν έχουμε και είναι βέβαιο πως θα έχουμε περισσότερη παραγωγών σε σχέση με πέρσι, που επί της ουσίας, δεν είχαμε καθόλου καρπό. Προβλήματα γενικά δεν είχαμε φέτος και αναμένεται να έχουμε και καλή ποιότητα, αλλά το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο διότι αναγκαστήκαμε να ρίξουμε τα διπλάσια νερά σε σύγκριση με πέρσι, λόγω του καύσωνα. Αναφορικά με τις τιμές, είναι πολύ νωρίς να αναφέρουμε το οτιδήποτε”,
Ο κ. Νίκος Παζάρας καλλιεργεί μαζί με το γιο του 800 δέντρα ποικιλίας Chandler στην περιοχή της Ελασσόνας. Όπως μας λέει αναφορικά με την παραγωγή: “δείχνει να πηγαίνει σαφώς καλύτερα από πέρσι. Βέβαια υπάρχει μια μικρή επίπτωση από τον καύσωνα, αλλά σε γενικά γραμμές είναι καλά τα πράγματα. Νερό παίρνουμε από κοινοτικές πομόνες. Δεν έχουμε μείνει χωρίς νερό φέτος, αλλά οι στάθμες έχουν πέσει στην περιοχή. Η συλλογή θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα ή τις αρχές του επόμενου. Φέτος παρατηρείται μια πρωίμιση της παραγωγής κατά μια βδομάδα περίπου. Προβλήματα μεγάλα δεν υπάρχουν, επειδή κάναμε και καλή λίπανση. Σε άλλες περιοχές, όποιος δεν λίπανε σωστά ή λόγω του καύσωνα, υπάρχουν ζητήματα με τη γονιμοποίηση. Οι τιμές πέρσι για το τσόφλι, το άσπαστο καρύδι δηλαδή ήταν στα 3 με 3,5 ευρώ ανά κιλό. Φέτος είναι πολύ νωρίς να πούμε για τις τιμές”.
Μείωση παραγωγής στην Καλιφόρνια
Στους 670.000 τόνους αναμένεται η παραγωγή καρυδιού στην Καλιφόρνια το 2024, έναντι 824.000 τόνων το 2023, όπερ σημαίνει μείωση κατά 19%. Η πρόβλεψη βασίζεται σε 370.000 στρέμματα παραγωγικά, τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, υπέφεραν κι αυτά φέτος από την έλλειψη ψύχους το χειμώνα.
Newsroom Agronewsbomb