Μετά την επιβεβαίωση από την Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ANSVSA) για πολλά κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών στις κομητείες Tulcea και Constanța, οι κτηνοτρόφοι αρχίζουν να φοβούνται όλο και περισσότερο την πιθανή απαγόρευση εξαγωγής ζώων.

Ορισμένοι από τους εμπορικούς εταίρους της Ρουμανίας στον τομέα αυτό έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την αγορά ζώων από τη Ρουμανία. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των αρχών υποστηρίζουν ότι, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα διακοπής της εξαγωγής ζώντων ζώων. Ωστόσο, σε περιοχές που πλήττονται από εστίες ασθενειών, η μεταφορά ζώων θα είναι περιορισμένη.

«Η εξαγωγή προβάτων από τη Ρουμανία δεν θα σταματήσει, αλλά σε ορισμένες περιοχές της Tulcea και της Constanța, όπου έχουμε αυτά τα κρούσματα, τα ζώα δεν θα φύγουν από εκεί, γιατί θα υποβληθούν σε ευθανασία, γιατί αυτός είναι ο νόμος και ανακουφίστε αυτές τις επιδημίες», δήλωσε ο Dănuț Păle, αντιπρόεδρος της ANSVSA, για το AGRO TV, στην εκπομπή «Agriculture la Raport».

Featured Image

Ο εκπρόσωπος της ANSVSA υποστηρίζει ότι οι αρχές λαμβάνουν υπόψη και την επιστροφή στο εμπορικό κύκλωμα του λιμανιού της Brăila, σε περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο θα είναι απαραίτητο για τη μεταφορά ζώων σε ασφαλείς συνθήκες.

«Το λιμάνι της Μίντιας θα παραμείνει ως σημείο διέλευσης ό,τι κι αν συμβεί και θέλω να ανακοινώσω με αυτόν τον τρόπο ότι έχουμε λάβει υπόψη την επανενεργοποίηση του λιμανιού της Μπράιλα για κάθε ενδεχόμενο. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι και δεν θέλουμε να σταματήσουμε τις εξαγωγές ζώντων ζώων. Ορισμένοι από τους εταίρους είναι ανοιχτοί και εξακολουθούν να παίρνουν ζώα, άλλοι βρίσκονται υπό εξέταση. Έχουμε δύο πλοία που φεύγουν αύριο με ζώα, άλλα τέσσερα έρχονται στη χώρα για να φορτώσουν. Αν καταλάβουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες, δεν θα κλείσουμε την εξαγωγή ζώντων ζώων από αιγοπρόβατα και βοοειδή από τη Ρουμανία», τόνισε επίσης ο Dănuț Păle.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από agro-tv.ro

Featured Image