Ο δραστήριος Σύνδεσμος “Oliveto Magnes” ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και του ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές.

“Οι ελαιοπαραγωγοί της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας βρίσκονται σε απόγνωση και ασφυκτική οικονομική πίεση, ύστερα από τις πρωτοφανείς για την περιοχή μας κλιματικές συνθήκες, που επικράτησαν από το Μάιο του 2024 έως σήμερα 19/9/2024 (ανομβρία κ διαρκής καύσωνας). Το φυτικό κεφάλαιο είναι σε σοκ γεγονός που θα επηρεάσει την απόδοση των ελαιόδεντρων και τις επόμενες χρονιές.

Σε όσα δένδρα υπάρχει καρποφορία, παρατηρείται το φαινόμενο της μικροκαρπίας, του αδυνατίσματος του μίσχου της ελιάς (μελάνιασμα καρπού) και πτώση του.

Featured Image

Είναι καθολικό το αίτημα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας να σταλούν συνεργεία του ΕΛΓΑ για την εξατομικευμένη καταγραφή των ζημιών ώστε να υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη. Η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επιβίωσής μας και την συνέχεια της τοπικής ελαιοκομίας, η ενίσχυση λόγω των παραπάνω ζημιών”, τονίζεται στην επιστολή.

Δείτε εδώ όλη την επιστολή

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ 20_9_2024

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image