Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (10/01/2024), στη Λεπενού του Δήμου Αγρινίου, αποφάσισαν να διοργανώσουν συγκέντρωση – συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, τη Δευτέρα (22/01/2024) και ώρα 12:00.

Στην συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί ομιλία από εκπροσώπους των αγροκτηνοτρόφων για τα προβλήματα του κλάδου και τις λύσεις που προτείνονται, όπως:

Άμεση αποκατάσταση της μειωμένης βασικής επιδότησης μεσοσταθμικά στο 22% σε όλους τους αγρότες, καθώς και της μηδενικής καταβολής για τα οικολογικά σχήματα του έτους 2023.

Αόριστες υποσχέσεις για την αποπληρωμή τους σε μελλοντικό χρόνο με σημαντικές μειώσεις σε αρκετές περιπτώσεις (λόγω όρων και συνθηκών μη εφαρμοστέων) δεν αποτελεί λύση.

Αναθεώρηση της ΚΑΠ, ξεκινώντας άμεσα διαβουλεύσεις με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, ώστε να διαμορφώσουμε μαζί τη νέα ΚΑΠ η οποία να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής και όχι στα συμφέροντα συγκεκριμένων λόμπι.

Λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και ύπαρξη πολιτικής βούλησης, ώστε να τερματιστεί η αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος και οι συνεχόμενες νοθείες στο εθνικό μας προϊόν, τη φέτα. Οι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν και είναι απλοί και εύκολοι στην εφαρμογή τους.

Άμεση ενεργοποίηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για όλη τη χώρα και προσδιορισμό και θέσπιση αναλογίας γάλακτος για την παρασκευή 1 κιλού τυριού φέτας.

Μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, σπόρια, επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας).

Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να αποδοθούν τα βοσκοτόπια με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους.

Featured Image

Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ως προς τα νέα κλιματικά φαινόμενα και τις νέες ασθένειες, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία όπου οι αποζημιώσεις είναι μηδενικές.

Ενημέρωση των πολιτών του νομού μας για τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Εκδήλωση συμπαράστασης στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.

Σε μια συγκυρία όπου παραμένουν τα διαχρονικά προβλήματα, όπως:

-η έλλειψη στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα

-η ανυπαρξία έργων υποδομής

-η διαφορά τιμής από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Απαιτείται ενημέρωση και συσπείρωση όλης της κοινωνίας για την επίλυση των τεράστιων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και επηρεάζει τη ζωή και το μέλλον όλων μας. Ο αγώνας επιβίωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Ο αγώνας αυτός δεν υπόκειται σε κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις.

Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων Νομού Αιτωλ/νίας

Featured Image