Για πανωλεθρία στις αποδόσεις λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών το καλοκαίρι κάνουν λόγο οι περισσότεροι παραγωγοί. Σε υψηλά επίπεδα η ποιότητα στα ντόπια, όχι όμως και στα ξένα.
Σε εξέλιξη είναι τα αλωνίσματα καλαμποκιού με τις βροχές και την κακοκαιρία όμως να έχουν βάλει… φρένο σε πολλές περιοχές. Από τα πρώτα στοιχεία για τα κιλά, αποδεικνύεται το πανθομολογούμενο της μείωσης στα κιλά λόγω καύσωνα, ενώ οι τιμές διεθνώς σημειώνουν αύξηση και εμπορικούς κύκλους να εκτιμούν, πως αν συνεχιστεί η καλή ζήτηση, τότε οι τιμές το χειμώνα, θα είναι σε πολύ υψηλότερα, από τα σημερινά επίπεδα.
Ο Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου στο Αγρίνιο τονίζει πως: “όσον αφορά στις στρεμματικές αποδόσεις φέτος είχαμε… πανωλεθρία λόγω του καύσωνα. Ακόμα χειρότερο είναι ότι έχουμε διακόψει τον αλωνισμό λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα με τη βροχή – ζεστή να ξεκινήσουν, είτε να φυτρώνουν, είτε να σαπίζουν. Οι τιμές στον παραγωγό για την ώρα είναι σταθερές, γύρω στα 24 λεπτά το κιλό, αλλά περιμένουμε μεγάλες αυξήσεις εάν συνεχιστεί η ζήτηση που υπάρχει σήμερα. Επίσης πρέπει να πούμε πως είχαμε και ζημιές στα καλαμπόκια, πρώτα από τον καύσωνα και τώρα από τις βροχές και τον αέρα”.
Ο Γιώργος Καρασιώτας από την εταιρεία Agrokoton μας λέει πως το βασικό χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι οι πολύ χαμηλές αποδόσεις ακόμα και στα καλά χωράφια. “Έχουμε φέτος παραγωγούς με καλαμπόκια σε πολύ καλά χωράφια που τα άλλα χρόνια έπιαναν 1.900 κιλά ή και 2 τόνους το στρέμμα, να αγγίζουν μόλις τα 1.300 με 1.350 κιλά φέτος. Γενικά το καλαμπόκι φέτος στη χώρα θα έχει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 30% και αυτό αφορά όλη την Ελλάδα. Ίδια είναι η κατάσταση και στα ενσιρώματα καλαμποκιού. Καλά χωράφια με καλή φροντίδα έπιαναν τα προηγούμενα χρόνια 7,5 και 8 τόνους το στρέμμα, ενώ φέτος μόλις 5,5 τόνους. Όσον αφορά στην πρόοδο του αλωνίσματος είμαστε στην Καρδίτσα περίπου στο 20%. Οι δε τιμές είναι τώρα στα 19 λεπτά ενώ ήταν και 20 λεπτά πιο πριν για το σπυρί, ενώ στα ενσιρώματα στα 4,2 με 4,5 λεπτά το κιλό. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή καλαμποκιού σε όλα τα Βαλκάνια, οπότε εκτιμώ, πως οι τιμές θα ανεβούν το επόμενο διάστημα. Σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία πολλά χωράφια δεν έκαναν καν ρόκα. Από την άλλη, η ζήτηση για το προϊόν στη χώρα μας, είναι υψηλή”.
Ο Σταύρος Κοσουτζής, αγρότης από την Κομοτηνή λέει από την μεριά του στο Agronewsbomb ότι: “οι αποδόσεις στα καλαμπόκια που πάνε για σπυρί από 1.800 κιλά πέρσι, είναι στα 1.200 φέτος. Όσοι έδωσαν για ενσίρωμα προϊόν είναι ευνοημένοι. Εδώ είναι έντονο το πρόβλημα της έλλειψης νερού καθώς είχε να βρέξει μήνες πολλούς, ενώ σοβαρές ζημιές μετά τις φωτιές, παρατηρούμε και από τον αυξημένο πληθυσμό αγριογούρουνων”.
Ο Στέργιος Γκιργκίρης από την εταιρεία Αγροφυλλίδα στις Σέρρες μας εξηγεί ότι η τιμή παραγωγού πλέον στο καλαμπόκι είναι στα 20 λεπτά περίπου και πως υπάρχει προσμονή για αύξηση ζήτησης ειδικά στο καλό, ντόπιο καλαμπόκι, λόγω του ότι στο εξωτερικό υπάρχει ζήτημα με την ποιότητα και κυρίως τις αφλατοξίνες. “Οι κτηνοτροφικές μας μονάδες δεν θα ρισκάρουν να πάρουν καλαμπόκι απέξω για λίγα λεπτά παρακάτω, αλλά θα προτιμήσουν το ντόπιο”, σημειώνει.
Άνοδος στις τιμές διεθνώς
Μικρή άνοδο εν τω μεταξύ σημείωσε η τιμή του καλαμποκιού στα χρηματιστήρια την τελευταία εβδομάδα, αγγίζοντας το όριο των 180 ευρώ/τόνο στο λιμάνι της Κωνστάντζας. Ωστόσο, οι αγρότες πρέπει ακόμη να περιμένουν μέχρι να δουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές. Καλύτερες μέρες για τις τιμές των σιτηρών θα έρθουν τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, εκτιμούν οι ειδικοί.
«Υπάρχει μια μικρή άνοδος στην τιμή του καλαμποκιού, που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή η ζέστη και η ξηρασία είναι σε πλήρη εξέλιξη σήμερα. Το πολύ 5 ευρώ προστέθηκαν στην τιμή του καλαμποκιού, έως και 180 ευρώ/τόνο στην CPT Constanța», δήλωσε ο Cezar Gheorghe, ειδικός στις αγορές γεωργικών προϊόντων, στο Agrojurnal στο Digi24.
Εκτός από τα προβλήματα μείωσης των αποδόσεων, στην Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την ποιότητα της καλλιέργειας καλαμποκιού. Φαίνεται ότι γύρω από τη Ρουμανία, στη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία, το επίπεδο της αφλατοξίνης στο καλαμπόκι φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ παρόμοια προβλήματα αναφέρονται και στη Γαλλία, σημειώνει το agro-tv.ro.
Newsroom Agronewsbomb