Αμάζευτες είναι το πιθανότερο να μείνουν οι περισσότερες ελιές Καλαμών, λόγω οψίμισης της παραγωγής.

Στην πρωτοπόρο σε τονάζ Αιτωλοακαρνανία αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής. Στο νομό αυτό εκτιμάται πως πέρσι μαζεύτηκαν κοντά στους 50.000 τόνους, όμως φέτος η μείωση είναι πάνω από 70%. Παράλληλα, όπως και σε άλλες περιοχές, αρκετοί είναι οι αγρότες, που έχουν ήδη κανονίσει να πάνε τον καρπό για ελαιοποίηση, καθώς όπως λένε, αν η τιμή στο 200άρι δεν ξεκινήσει με 2 ευρώ τουλάχιστον δεν τους συμφέρει να μπουν καν στο χωράφι. Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με αγρότες και από έρευνα που κάναμε, είναι κάτω από 10.000 τόνους σήμερα, σε χέρια παραγωγών, ενώ παρατηρείται μεγάλη καρπόπτωση και προβλήματα από το δάκο.

Ο κ. Γιώργος Λουκάς, παραγωγός ελιάς από τη Φθιώτιδα δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “υπολογίζω πως στις Λιβανάτες, Αταλάντη και στις γύρω περιοχές το πολύ να υπάρχουν 2.000 με 2.500 τόνους αποθηκευμένη ελιά, ενώ στη Φθιώτιδα, συνολικά, δύσκολα είναι πάνω από 3.000 οι τόνοι. Ενδιαφέρον εμπορικό υπάρχει, κίνηση αρκετή όμως δεν υπάρχει. Δεδομένης της ακαρπίας που είναι δραματική οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν προγραμματίσει να πάνε για ελαιοποίηση τον καρπό για να μειώσουν τα κοστολόγια”.

Featured Image

Στο νομό Λακωνίας οι ελαιοπαραγωγοί φοβούνται πως λόγω οψίμισης της παραγωγής εξαιτίας των πολλών νερών και σε λάθος χρονικό σημείο που έριξε, δεν θα μαζευτούν εν τέλει οι ελιές καθώς δύσκολα θα μαυρίσουν και ελλοχεύει ο κίνδυνος να πιάσουν κρύα. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα από το δάκο, ενώ τα αποθέματα στις τάξεις των παραγωγών εκτιμώνται σε κάτω από 10.000 τόνους σίγουρα.

Σε σχέση με τα μεγέθη, θα είναι μεγάλα, αφού είναι λίγες οι ελιές, κάτι που θα φέρει υψηλότατες τιμές πώλησης και για τα ψιλά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image