Η συγκομιδή συνεχίζεται, αλλά λόγω του ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης, είναι βέβαιο, πως δεν θα μαζευτούν όλες οι ελιές.

Ο Φώτης Ζούκας, ελαιοπαραγωγός με 85 στρέμματα Καλαμών από την περιοχή του Μεσολογγίου, εκ μέρους του Αγροτικού Ελαιοκομικόού Συνεταιρισμού “Ελαία” λέει μιλώντας στο Agronewsbomb ότι: “η συγκομιδή συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών, που είναι φέτος, ιδιαίτερα αισθητή σε σχέση με πέρσι, λόγω της ακαρπίας την περσινή χρονιά, αλλά και φυσικά λόγω της ξηρασίας που επικράτησε. Πρόβλημα υπάρχει με τα ψιλά κομμάτια της Καλαμών, που έχουν επηρεαστεί ήδη από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή και έχουν ζαρώσει ήδη”. Όπως εκτιμά ο κ. Ζούκας: “είναι αμάζευτες οι περισσότερες ελιές στη Σταμνά, το Χρυσοβέργι και πέριξ του Αιτωλικού. Τώρα και με το κρύο, εκτιμώ ότι δεν θα κατορθώσει ο κόσμος να τις μαζέψει, ειδικά αν κρατήσει ο κρύος καιρός κι άλλες μέρες”. Σύμφωνα με τον κ. Ζούκα “οι τιμές είναι ήδη στα 1,50 με 1,60 για το 200αρι και με ανοδικές τάσεις”.

Ο Νίκος Τριώτης, ελαιοπαραγωγός από το Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας λέει ότι “οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μαζέψουν Καλαμών και είναι πολλές ελιές πίσω. Μας ανησυχεί ότι έχει βροχές το επόμενο διάστημα και αν πιάσει κι άλλο κρύο θα έχουμε θέμα”.

Ο Θανάσης Αθανασίου, παραγωγός με Καλαμών από την περιοχή Σκάμνα Παραβόλας, έξω από το Αγρίνιο μας λέει τα εξής: “εδώ υπάρχει μεγάλη παραγωγή σε Καλαμών, αλλά με μέση τιμή στα 1,10 ευρώ το κιλό, δεν βγαίνει κέρδος για τον παραγωγό. Έχουμε ζημιές από την ξηρασία μεγάλες και υψηλά επίπεδα καρπόπτωσης, από ελιές που πείραξε η ανομβρία και ποτίζονταν. Αυτές πέφτουν σε μεγάλο βαθμό από το δέντρο”.

Featured Image

Ο Γιώργος Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας τόνισε στο Agronewsbomb τα ακόλουθα: “Ο αγώνας για τη συγκομιδή συνεχίζεται. Η παραγωγή είναι σε νορμάλ επίπεδα, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ανεμοθύελλα και υπάρχουν μεγάλες απώλειες από καρπόπτωση στις Καλαμών, σε όλη την Αρκίτσα, στο Μεγαπλάτανο, στις Λιβανάτες, στην Αταλάντη κ.λπ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η παραγωγή μας πάει για τις κάδες. Φέτος, πάντως, δεν υπάρχουν εργάτες ούτε για δείγμα, οπότε εκτιμώ, πως δεν θα είναι εύκολη η συγκομιδή στο 100%”.

Άλλος παραγωγός από την περιοχή της Μαγνησίας μας λέει ότι: “από τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών υπάρχει πρόβλημα με ζάρωμα στις Καλαμών, αλλά και μεγαλύτερες ακόμα καταστροφές στα Αμφίσσης”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image