Ελπίδες ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν θα εξαπλωθεί μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα δύο ποιμνιοστάσια σε περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων γεννούν τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων που έγιναν εργαστηριακά σε 5 ύποπτα δείγματα και τα οποία βγήκαν αρνητικά όπως είχε αποκαλύψει προχθές το βράδυ το Ράδιο Κρήτη.

Τα δείγματα είχαν ληφθεί στην περίμετρο των τριών χιλιομέτρων πέριξ των ποιμνιοστασίων, ενώ καλά είναι τα νέα μέχρι στιγμής και από τους ελέγχους στη ζώνη των 10 χιλιομέτρων σε 80 εκτροφές ζώων.

Παράλληλα η κ. Λαμπρινίδη αναφέρθηκε και στους περιορισμούς που ισχύουν σε όλο το νομό Ηρακλείου. Ειδικότερα είπε ότι για όλη τη χώρα ισχύει η απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων έως 11 Αυγούστου. Από εκεί και πέρα όμως ειδικά στο νομό Ηρακλείου εξαιτίας των κρουσμάτων θα ισχύσουν μέτρα και στις ζώνες πέριξ των ποιμνιοστασίων και εκτός.

Ειδικότερα όπως είπε η απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων θα ισχύσει και 21 μέρες μετά την απολύμανση των 2 ποιμνιοστασίων όπου βρέθηκαν τα κρούσματα για όλο το νομό Ηρακλείου και στη συνέχεια θα εξεταστεί η σταδιακή άρση της απαγόρευσης.

Featured Image

Επιπλέον σε κάθε ζώνη θα ισχύσουν μέτρα όσο αφορά τη διαχείριση των ζώων όπως για τα υποπροιόντα που παράγονται από τα αιγοπρόβατα και για την ταφή τους εάν χρειαστεί. Το γάλα που θα παράγεται θα πρέπει να υπόκειται σε θερμική επεξεργασία για να μπορεί να διακινείται και αφού υπάρχει ειδική μονάδα επεξεργασίας όχι όμως και για τη θερμική επεξεργασία του κρέατος αφού δεν υπάρχει ειδική εγκατάσταση εξ ου και η απαγόρευση.

Ελάχιστες είναι πλέον οι ποσότητες αρνίσιου ντόπιου κρέατος στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου εξαιτίας της απαγόρευσης σφαγής σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών, Λευτέρη Ντουράκη που μίλησε επίσης στο Ράδιο Κρήτη και στην ίδια εκπομπή. Το πρόβλημα είπε ο κ. Ντουράκης είναι μεγάλο τώρα που έρχεται δεκαπενταύγουστος αλλά και για τους γάμους τα γλέντια και για τις εκδηλώσεις. Ωστόσο ανέφερε ότι δεν απαγορεύονται οι εισαγωγές κρέατος από το εξωτερικό ενώ υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε ντόπιο χοιρινό και βοδινό καθώς δεν απαγορεύονται οι σφαγές.

Πηγή: ekriti.gr

Featured Image