Σοκ σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου και της Μακεδονίας.
Δεν θα μπορέσουν να μπουν καν να αλωνίσουν χιλιάδες σιτοπαραγωγοί της χώρας σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, καθώς λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας τα φυτά έχουν ήδη καεί και όσο κι αν βρέξει τις επόμενες ημέρες, δεν μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδάκη από τη Χαλκιδική που καλλιεργεί γύρω στα 4.000 στρέμματα, όντας ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς: “μέχρι και τώρα δεν έχει ρίξει ούτε μια ψιχάλα. Αλλά οι καλλιέργειες είναι σε τέτοια κατάσταση, που δεν υπάρχει περίπτωση αναστροφής της κατάστασης, καθώς έχουν καεί”.
Ο Λάζαρος Ουζουνίδης, παραγωγός από τα Γρεβενά τόνισε στο Agronewsbomb: “μια ψιχάλα έχει ρίξει εδώ, πάρα πολύ λίγο νερό δηλαδή. Η κατάσταση στα μαλακά τα σιτάρια, τα κριθάρια και το τριτικάλε είναι εξαιρετικά κρίσιμη κι αν δεν βρέξει καλά, τουλάχιστον μια μέρα ολόκληρη δεν έχουν σωτηρία, ούτε 100 κιλά, δεν θα πάρουμε, όπως και πέρσι, ενώ υπάρχει και ανομοιομορφία.
O Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στο Agronewsbomb: “στα σιτηρά η η κατάσταση είναι κρίσιμη. Περιμένουμε πώς και πώς τις βροχές και ελπίζουμε να μην κάνει καμιά πλημμύρα, όπως έγινε πέρσι… Έχει ξεραθεί η γη στην περιοχή μας. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα σιτάρια τα ξηρικά και υπάρχει περίπτωση να μην μπουν καν στον κόπο να αλωνίσουν ορισμένοι παραγωγοί. Όσοι πότισαν, κάτι φαίνεται να έσωσαν και ειδικά τα όψιμα είναι πιο καλά. Για τέτοιες καταστάσεις στρες υπάρχουν σκευάσματα, κυρίως αμινοξέα προς όφελος του φυτού, όταν όμως έχει τόσο καιρό να βρέξει δεν γίνονται και θαύματα… Πρέπει να πούμε πως σε καλή κατάσταση παραδόξως είναι οι ελαιοκράμβες, αλλά οι εκτάσεις εδώ είναι πολύ λίγες”.
Ο Στέργιος Γκιργκίρης, από τη Νέα Ζίχνη Σερρών δήλωσε στο Agronewsbomb: “μέχρι σήμερα δεν έχει βρέξει και έχει γίνει ήδη ζημιά στα σιτηρά. Αν βρέξει θα σωθεί μια κατάσταση. Αν όχι, θα έχουμε μια ολική καταστροφή. Πολλά σιτάρια είναι στο στάδιο του ξεσταχυάσματος, ιδίως στα εξωχώραφα και έχουν την όψη ότι καίγονται. Τα σκευάσματα για αβιοτικό στρες μπορείς να ψεκάσεις αλλά όχι σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις”.
Προβληματισμός υπάρχει και στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως μας λέει ο Δημήτρης Πανούσης έχει… ξεραθεί κυριολεκτικά η γη και οι αγρότες έχουν αρχίσει τα ποτίσματα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη των φυτών, ειδικά στα τριφύλλια.
Newsroom Agronewsbomb